Szybka sałatka cesarska
Sałatka jest inspirowana przepisem z "Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson, która dostałam w prezencie na urodziny. Przyznam, że są książki kucharskie, które bardzo lubię po prostu mieć na półce, przeglądać wieczorami i szukać w nich inspiracji, ale rzadko zdarza mi się cokolwiek z nich upichcić. Kulinarne biblie Nigelli zaliczają się właśnie do tej kategorii, choć są w nich pewne wyjątki, jak ta błyskawiczna sałatka. Jest świetna zarówno na imprezy, jak i na szybki obiad do pracy.
Sałatkę nieco zmodyfikowałam. W oryginale sos zawiera rozkłócone surowe jajko, zamieniłam je na majonez, a oliwę czosnkową zastąpiłam świeżym ząbkiem. Parmezan zdecydowanie lepiej smakuje ścięty w małe płatki i dodany do sałaty. Dodatkowo w mojej wersji kurczak jest smażony, nie gotowany, a anchois dodałam do sosu. Nie widziałam też sensu w podgrzewaniu tortilli.
Zgadzam się z Nigellą: "Oto kolejny przykład zalet kulinarnego recyklingu. Oczywiście uprażenie małych grzanek nie trwa długo, ale moja wersja z chipsami kukurydzianymi jest bezstresowo niezwłoczna. To jest szybki wariant. Jeśli wolisz, możesz zastąpić chipsy kawałkami rozdzielonej na pół, uprażonej i połamanej pity, jak w libańskiej sałatce fattoush."
składniki, 2 porcje:
1 sałata rzymska lub lodowa
150g usmażonego i pokrojonego kurczaka
150g usmażonego i pokrojonego kurczaka
pieprz do smaku
garść tortilli kukurydzianych bez dodatków
garść tortilli kukurydzianych bez dodatków
3 - 4 łyżki płatków parmezanu
(kupuję parmezan w kawałku i skrawam go odbierakiem do warzyw, smakuje zdecydowanie lepiej, niż starty już ser w torebkach).
sos:
2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżki majonezu
sok z 1/2 cytryny
1/2 ząbku czosnku
1-2 fileciki anchois
przygotowanie:
Do miski wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj majonez i wyciśnięty czosnek.Wymieszaj trzepaczką, wrzuć posiekane fileciki anchois.
Podziel liście sałaty na kawałki wielkości kęsa i włóż do dużej misy. Dodaj kawałki zimnego mięsa kurczaka, wymieszaj.
Wrzuć chipsy kukurydziane, jeszcze raz przemieszaj dressing, wlej do misy z sałatą i wszystko wymieszaj.
Smacznego :)
Bardzo lubię sałatkę Cezara - taka w wersji z nachosami również musi być pyszna! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJest ciekawa odmianą :) Pozdrawiam!
UsuńMmmmm, świetna sałatka! I zgadzam się, co do parmezanu - ja też kupuję w całości i potem traktuję go obierakiem - trochę do potrawy i trochę prosto do buzi :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwłaśnie! ciekawa odmiana:)
OdpowiedzUsuńnie omieszkam dorzucić:)
Polecam!
Usuńbyła pyyyszna :-)
OdpowiedzUsuńSuper, ciesze się, że przepis się przydał :)
UsuńTrafiłam na twój przepis szukając pomysłu na jutrzejszy obiad - będzie sałatka :)pysznie u Ciebie wygląda!
OdpowiedzUsuń