Strony

środa, lutego 20, 2013

Szybka sałatka cesarska

Sałatka jest inspirowana przepisem z "Kuchnia. Przepisy z serca domu" Nigelli Lawson, która dostałam w prezencie na urodziny. Przyznam, że są książki kucharskie, które bardzo lubię po prostu mieć na półce, przeglądać wieczorami i szukać w nich inspiracji, ale rzadko zdarza mi się cokolwiek z nich upichcić. Kulinarne biblie Nigelli zaliczają się właśnie do tej kategorii, choć są w nich pewne wyjątki, jak ta błyskawiczna sałatka. Jest świetna zarówno na imprezy, jak i na szybki obiad do pracy.
Sałatkę nieco  zmodyfikowałam. W oryginale sos zawiera rozkłócone surowe jajko,  zamieniłam je na majonez, a oliwę czosnkową zastąpiłam świeżym ząbkiem.  Parmezan zdecydowanie lepiej smakuje ścięty w małe płatki i dodany do sałaty. Dodatkowo w mojej wersji kurczak jest smażony, nie gotowany,  a anchois dodałam do sosu.  Nie widziałam też sensu w podgrzewaniu tortilli.
Zgadzam się z Nigellą: "Oto kolejny przykład zalet kulinarnego recyklingu. Oczywiście uprażenie małych grzanek nie trwa długo, ale moja wersja z chipsami kukurydzianymi jest bezstresowo niezwłoczna. To jest szybki wariant. Jeśli wolisz, możesz zastąpić chipsy kawałkami rozdzielonej na pół, uprażonej i połamanej pity, jak w libańskiej sałatce fattoush."

składniki, 2 porcje:
1 sałata rzymska lub lodowa
150g usmażonego i pokrojonego kurczaka
pieprz do smaku
garść tortilli kukurydzianych bez dodatków

3 - 4 łyżki płatków parmezanu 
(kupuję parmezan w kawałku i skrawam go odbierakiem do warzyw, smakuje zdecydowanie lepiej, niż starty już ser w torebkach).
             sos:
             2 łyżki oliwy extra vergine
             2 łyżki majonezu
             sok z 1/2 cytryny
             1/2 ząbku czosnku
             1-2 fileciki anchois
        
           przygotowanie:
Do miski wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj majonez i wyciśnięty czosnek.Wymieszaj trzepaczką, wrzuć posiekane fileciki anchois.
Podziel liście sałaty na kawałki wielkości kęsa i włóż do dużej misy. Dodaj kawałki zimnego mięsa kurczaka, wymieszaj.
Wrzuć chipsy kukurydziane, jeszcze raz przemieszaj dressing, wlej do misy z sałatą i wszystko wymieszaj. 
Smacznego :) 





9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię sałatkę Cezara - taka w wersji z nachosami również musi być pyszna! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, świetna sałatka! I zgadzam się, co do parmezanu - ja też kupuję w całości i potem traktuję go obierakiem - trochę do potrawy i trochę prosto do buzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie! ciekawa odmiana:)
    nie omieszkam dorzucić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. była pyyyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ciesze się, że przepis się przydał :)

      Usuń
  5. Trafiłam na twój przepis szukając pomysłu na jutrzejszy obiad - będzie sałatka :)pysznie u Ciebie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger