Aksamitne - to określenie najlepiej oddaje smak tej potrawy! Rozpływające się w ustach i bardzo pyszne... Efekt jest zaskakujący, zwłaszcza, że to curry nie wymaga pracy! Najważniejszym etapem jest zamarynowanie mięsa.
Jak podaje KS (autorka przepisu: www.kwestiasmaku.pl), im dłużej kurczak poleży w marynacie tym mięso będzie
delikatniejsze. Ja marynuję kurczaka wieczorem i zostawiam w lodówce przez całą noc (przed
smażeniem filety powinny być w temperaturze pokojowej). Rano wystarczy właściwie obrać i pokroić mango, wszystko podsmażyć i zalać mlekiem kokosowym (autorka poleca użyć tylko gęstej śmietanki, wodę odlać - testowałam obie wersje i bardziej gesty sos jest zdecydowanie smaczniejszy). Całość podaję z ryżem jaśminowym.
Zapomniałam dodać - nie cierpię przyprawy curry, dość sceptycznie podchodzę do kuchni indyjskiej, rzadko sięgam po zawiesiste sosy, a jednak to danie, to strzał 10! Zachwyciło mnie od razu i na dobre zagościło w domowym menu. Zresztą nie tylko mnie, znajomi również często pytają o przepis i curry z kurczaka i mango wędruje z kuchni do kuchni :)
składniki
2 porcje:
1 pierś kurczaka
1 duże mango, nie bardzo dojrzałe
1 łyżka oliwy
1 puszka mleka kokosowego
150g ryżu jaśminowego
opcjonalnie:
świeża papryczka chili
świeża kolendra
marynata:
sól
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/3 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki oliwy
1/2
łyżeczki czerwonej pasty curry
przygotowanie:
Pierś
kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, dodać resztę składników marynaty: kurkumę, ostrą paprykę,
świeży imbir, oliwę, wymieszać i odstawić.
Mango obrać, miąższ
pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem an opakowaniu.
Na
patelni podgrzać oliwę.Wrzucić kurczaka i obsmażyć go przez kilka minut. Dodać pokrojone mango i smażyć razem przez minutę.
Wlać mleko kokosowe, zagotować, następnie gotować
jeszcze przez około 1 minutę na średnim ogniu aż sos zgęstnieje a mango będzie miękkie.
Smacznego!
Wygląda bajecznie ;)
OdpowiedzUsuńsama robię kurczaka z curry, ale nigdy nie dodawałam mango - czas to nadrobić :)
koniecznie :)
UsuńHejka:)
OdpowiedzUsuńPrzepis zanotowałam, będę wypróbowywać.
A ja robię kurczaka z curry, imbirem i czosnkiem - potem dodaję rozgniecionego banana i zalewam jogurtem naturalnym. Podaję z ryżem. Do tego podaję sałatkę z kapusty pekińskiej. Pychota!
Pozdrawiam serdecznie Aniu :)
hej :)
Usuńcurry, czosnek, banan.. niezła mieszanka, skuszę się następnym razem!
a do tego jeszcze orzechy nerkowca....hmmm,bedzie pysznie!
OdpowiedzUsuń