Mazurek. Wszyscy wokół je pieką, więc spróbowałam i ja, choć w moim rodzinnym domu na świątecznym stole zawsze króluje baba. Wybrałam przepis na klasyczne i eleganckie ciasto różane z książki White Plate Słodkie, którą do tej pory zazwyczaj przeglądałam w wolnych chwilach zachwycając się jej formą i zdjęciami. Forma podana w przepisie (15x20) wydawała mi się nieco zbyt mała i faktycznie, mazurek wyszedł dość grubaśny. Masa, zrobiona zgodnie z przepisem i pewnie taka miała być,i zgodzę się z autorką, że nie jest słodka, jest mega słodka! Wnioski są 2: aromat różany zdecydowanie wolę w perfumach, do mazurka pewnie jeszcze wrócę, ale w te święta trzymając się tradycji, z przyjemnością spałaszuję babkę :)
składniki,
wg przepisu blacha 15x20cm
ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka ugotowane na twardo
1 łyżka śmietany 18%
50 g drobnego cukru do pieczenia
masa:
150 g miękkiego masła
200 g płatków róży w cukrze (w słoiczkach, np. Krakowski Kredens)
2-3 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na patelni lub w piekarniku
50 g cukru
przygtowanie:
ciasto: Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto. Ja robię to przy
pomocy malaksera - miksuję tylko do czasu połączenia składników, nie dłużej, by
ciasto nie było zbyt twarde.
Blaszkę o wielkości 15x20 cm (lub inną, o
troszkę większej powierzchni) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.
Ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec
20-30 minut - do czasu aż będzie złociste.
masa: Masło utrzeć z cukrem do białości. Następnie, wciąż ucierając, dodawać
po łyżce płatków róży, następnie dodać śmietanę, sok i olejek migdałowy.
Tak
przygotowaną masą posmarować upieczony i ostudzony spód, posypać płatkami
migdałów. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego!
wszystko z dodatkiem róży jest przepyszne, więc w smak mazurka nie watpię :D
OdpowiedzUsuńa ja chyba za różą jednak nie przepadam, ale pachniał obłędnie :)
UsuńAleż musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńJa właśnie też idę się zabierać za mój mazurek :)
Pokaż, pokaż :)
UsuńOptycznie bardzo zachęcający, wygląda lekko jak wiosenny wietrzyk :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) w smaku mniej lekki, bo bardzo słodki :)
UsuńTeż miałam się skusić na różany, ale jakoś nie wyszło ;) Śliczny! :)
OdpowiedzUsuńDziękować!
Usuńw tej wersji (różowej) jest to mój ulubiony wypiek wielkanocny :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń