Rukola i grecki ser to sprawdzone i bardzo udane połączenie. Robiąc przegląd tego, co mam w kuchni, wykorzystałam je w sałatce z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Można ją jeść na zimno, ale w taką pogodę, jak dziś, świetnie smakuje ciepła, ser robi się miękki i lekko ciągnący, a rukola traci swoją sprężystość. Podobną sałatkę można zrobić też z kaszy jaglanej, gryczanej, pęczaka, kuskusu. Można podawać jako samodzielne danie, lub traktować jako dodatek do dania – np. kurczaka w śliwkowej marynacie, mięs z grilla, pieczonych żeberek.
składniki,
2 porcje:
1 woreczek kaszy jęczmiennej
3 duże garści rukoli
150g greckiego sera sałatkowego
2 szklanki bulionu warzywnego
sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
Kasze ugotuj w bulionie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsącz, wsyp na patelnię (jeśli kasza była gotowana wcześniej mieszaj przez chwilę, aby się podgrzała).
Dodaj rukolę, dalej mieszaj ok. 2 min, aż rukola straci swoją chrupkość.
Na koniec dodaj pokrojony na kawałki ser. Gdy będzie ciepły i zacznie się topić wyłóż do miseczek i podawaj.
Smacznego!
Pysznie wygląda i na pewno tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńDziękujuę. Mi posmakowała od razu :)
UsuńWspaniała!
OdpowiedzUsuńWolę na ciepło.
Pozdrawiam Cię.
:)
Usuń:)
:)
Ciekawa salatka,a ja w zyciu nie jadlam kaszy,czas nadrobic braki....
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;) Pozdrawiam!
UsuńUwielbiam rukolę z fetą... ale z kaszą jeszcze nie jadłam.. wygląda ciekawie - dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńA przy okazji życzę Ci radosnych, cudownych, rodzinnych Świąt :) szkoda, że białych, ale mam nadzieję, że choć słoneczko wyjdzie zza chmur :)
Uściski!
Ja sie zachwyciłam tym połączeniem :) Pozdrawiam, chyba już, troszkę wiosennie! :)
Usuńmam cały koszyczek, już wiem na co wykorzystam :>
OdpowiedzUsuń