Waniliowe cupcakes z jeżynami

Uwielbiam muffiny i cupcakes, są równie pyszne, jak duże ciasta a przy tym łatwe do podzielenia i piękne w swoich formach! :) Gdy na straganie zobaczyłam jeżyny, wiedziałam, że muszę je kupić i zrobić babeczki :) Podstawa przepisu to zmodyfikowana wersja muffin z "Nigella gryzie". Krem jest świeży i lekki, bez dodatku masła, idealny do delikatnych owoców. Bedzie smakował dzieciom.
 

składniki,
12 cupcakes:
 
muffiny:
10g miękkiego masła
½ szklanki cukru
2 jajka
¾ szklanki mąki
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki stołowe mleka
 
krem:
100g mascarpone
200g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy
 
dodatkowo:
12 jeżyn do dekoracji


 
przygotowanie:
Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, masa powinna mieć delikatną, lekko płynną konsystencję.
wyłożyć masę 12 foremek wypełnionych papilotkami i piec przez 24 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Wystudzić.
 
Ubić śmietanę, dodać mascarpone i cukier, chwilę miksować. Wyciskać z rękawa na babeczki, udekorować jeżynami. Wstawić na 30minut do lodówki, aby masa była bardziej kremowa.
 
Smacznego!
 


 
 

11 komentarzy:

  1. Tak piękne, że aż szkoda je jeść:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabrałam je do pracy, zniknęły we kilka chwil ;)

      Usuń
  2. Piękne:) Od razu nabrałyśmy na nie ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  3. kwaśne jeżyny na słodkim kremie - bardzo na tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie. kierowałam się wyglądem jeżyn, ale to połączenie okazało się naprawdę trafione :)

      Usuń
  4. ślinotok mam! :P uwielbiam takie cupcake!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota i tak pięknie wszystko pokazane. U ciebie na zdjęciach można jeść oczami i już ślinka cieknie :))) Zapraszam jutro na inaugurację mojej nowej, wyremontowanej kuchni. Nareszcie z przyjemnością będę mogła wypróbować coś z twoich smakowitych przepisów!!!
    Ściskam i ślę moc pozytywnej energii :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger