Strony

sobota, października 05, 2013

Ciasto ze śliwkami. Najlepsze. Najszybsze.

Jest jesień, a jeśli jesień, to śliwki. Nie wiem, czy kocham je bardziej za kolor, czy za smak. Ciasta, powidła, pierogi, czekoladki, bułeczki... śliwkowa poezja. Dzisiaj przepis, który uwielbiam podwójnie - bo jest pyszny i ekspresowy. A dodatkowym plusem jest zapach cynamonu, który wypełnia mieszkanie podczas pieczenia...  Ucierane, klasyczne ciasto, idealne do połączenia z owocami. Jeśli macie w domu śliwki, zdążycie je upiec w pół godziny, by jutro rano mieć pachnący cynamonem kawałek, idealny ze szklanką waniliowego mleka.  


składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki cukru muscovado
3 jajka
170g jogurtu naturalnego
1/2 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20-30 śliwek, by pokryć wierzch ciasta
2 szczypty cynamonu
migdały w płatkach do posypania

forma:
jeśli lubicie ciasta dość płaskie z dużą ilością owoców,
blaszka 20x30cm - 12 - 16 porcji,
jeśli wolicie więcej ciasta,
forma do tarty 25 cm - zdjęcie - 8 solidnych porcji





przygotowanie:

Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować tłuszczem.
Mikserem utrzeć masło z cukrem na gładką i puszystą masę, dodawać kolejno po jednym jajku, jogurt a następnie po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać migdałami i cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut.
Ostudzić - choć ja uwielbiam jeszcze na ciepło...
Polecam podawać z sosem toffi :)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Śliwki królują :) Super ciacho, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie ten zapach wydobywający się z piekarnika... Bajka :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger