Strony

środa, listopada 06, 2013

Tagliatelle Di Mare


Obojętnie, jaki makaron wybierzesz, potrawa przyrządzona z niego może być nadzwyczaj szybkim daniem. Musisz tylko doprowadzić do wrzenia nieco osolonej wody, gotować makaron przez 7-8 minut, odcedzić go, a następnie podać skropiony oliwą extra virgin i posypany parmezanem...

Gino D'Acampo z pewnością ma rację, jeśli jednak chcecie czegoś więcej, proponuję połączyć makaron z pysznym sosem pomidorowym, owocami morza, chili i białym winem, przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki "Włoskie dania makaronowe". To danie zachwyca różnorodnością smaku i przywodzi na myśl włoskie wakacje...
 
Zasada ta sama: Minimum wysiłku, maksimum zadowolenia!
 
 
składniki,
4 solidne porcje:
 
250 g małży
250 g kalmarów
(pociętych w krążki)
250 g krewetek
100ml białego wytrawnego wina
6 łyżek oliwy extra virgin
4 ząbki czosnku
(obrane i pocięte w plasterki)
1/2 łyżeczki chili w płatkach
2 puszki p 400g pomidorków koktajlowych
4 łyżki natki pietruszki
(posiekanej drobno)
500g tagliatelle
starta skórka z 1 cytryny
sól morska do smaku
 

przygotowanie:

W rondlu podgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, aż zacznie skwierczeć. Dodać chili oraz pomidory i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Posolić i od czasu do czasu zamieszać Wlać wino i dotować dalej przez 3 minuty. Dorzucić kalmary, małże oraz krewetki i gotować przez kolejne 3-4 minuty, aż się zaróżowią, dodać natkę pietruszki i mieszać aż sos będzie gorący.
Makaron ugotować al dente w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą. Odcedzić i przełożyć do rondla z sosem. Posypać startą skórką z cytryny i mieszać na małym ogniu przez minutę, aby dokładnie obtoczyć makaron w sosie.
 
Podawać niezwłoczne,
Buon Appetito!

5 komentarzy:

  1. mmm przepis idealny dla mnie! pyszne owoce morza i makaron czyli nie ma nic prostszego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny talerz, pysznie zdjęcia. Od samego czytania listy składników zgłodniałam, nie mówiąc o zdjęciu na koniec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota w prostocie, to co lubie najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger