Strony

niedziela, listopada 03, 2013

Oreo brownie

Czekolada. Znów, wiem...
Nic na to nie poradzę, że kiedy nadchodzi jesienna plucha, jadłabym najchętniej na zmianę czekoladę i makaron, i tak w kółko, aż do Bożego Narodzenia. Ten tydzień był bardzo intensywny, więc w weekend na osłodę powstało błyskawiczne i niezawodne brownie. Lubicie Oreo? Dla fanów, to ciasto będzie absolutnym hitem, dla wszystkich sceptycznie zerkających na czarne ciasteczka - polecam spróbować. Smakuje dobrze, słodko i bardzo czekoladowo a prezentuje się jeszcze lepiej.
 

składniki,
blacha 20x20cm:
 
160 g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
160 g trzcinowego cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
szczypta soli
12 ciasteczek Oreo


Piekarnik z funkcją termoobieg nagrzać do temperatury 180 C. Czekoalde połamać na kawałki i rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej lub rondelku z grubym dnem. Jajka zmiksować na wysokich obrotach z połową cukru, po czym dodać pozostałą część, cały czas ucierając, aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy (pod palcami nie powinno się wyczuć cukru).
Do masy dodać roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać do połączenia się składników. Następnie wsypać suche składniki - mąkę, kakao oraz sól. Dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka oreo pokruszyć i wysypać na wierzch ciasta, delikatnie dociskając. Piec przez 35 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce.
Smacznego!
 
 

10 komentarzy:

  1. Obłędnie wygląda ! Czekolada + oreo = istne niebo. Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłęd :) Wczoraj robiłam brownie ale z nutellą - coś wspaniałego na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladę!!! W niedzielny poranek przy takiej pogodzie, jak mamy teraz za oknem, wskazana jak najbardziej. :) Szkoda tylko, że nie mam w domu Oreo, bo jeszcze dziś bym zrobiła. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności! Cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodko i czekoladowo, i czego więcej chcieć w ten listopadowy, deszczowy weekend? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolady nigdy dość!
    Ciacho prezentuje się pysznie, a wdzięku dodają mu ciasteczka, mniam! Jesień zdecydowanie musi być na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brownie to nasz ulubione ciacho, a jeszcze z takim dodatkiem to już w ogóle obłęd...:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekoladę lubię wiosną zimą latem... dziś już zjadłam połowę tabliczki, a tu dopiero 9:45 ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No właśnie ja za bardzo nie rozumiem fenomenu Oreo, ale chętnie bym spróbowała Twojego brownie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger