Grudniowe ciasteczka migdałowe
To już setny post! Ale szybko mi z Wami mijają kolejne tygodnie :) Długo zastanawiałam się, co wyjątkowego dodać z okazji tak okrągłego wpisu. Czy może być coś bardziej specjalnego, niż pierwszy świąteczny wpis? Niż migdały połączone z czekoladą? Ciasteczka prawdziwie zimowe, pyszne i prezentujące się świątecznie. Przepis, jak zawsze prosty i szybki, polecam spróbować. Słodkości inspirowane gazetką Lidla. Swoją droga, macie już kucharską książkę Pascal kontra Okrasa? Ja swoją odebrałam tydzień temu i jestem nią szczerze zachwycona! Pięknie wydana, zachwyca naprawdę dobrymi zdjęciami i codziennymi, nieskomplikowanymi, ale świeżymi przepisami. Myślę, że inspiracje z niej będą pojawiać się tu częściej. A póki co, przepis lidlowej cukierni, idealny jako dodatek do gorącej herbaty w mroźne grudniowe wieczory :)
250 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 białka jaj klasy L
1 łyżka mąki pszennej
100 g płatków migdałowych
1 czekolada deserowa
przygotowanie:
Zmielone migdały, cukier puder, cukier wanilinowy, białka oraz mąkę mieszamy razem (konsystencja powinna przypominać konsystencję marcepanu). Z masy migdałowej formujemy wałeczki o długości około 17 cm. Cały wałeczek obtaczamy w płatkach migdałowych.
Zmielone migdały, cukier puder, cukier wanilinowy, białka oraz mąkę mieszamy razem (konsystencja powinna przypominać konsystencję marcepanu). Z masy migdałowej formujemy wałeczki o długości około 17 cm. Cały wałeczek obtaczamy w płatkach migdałowych.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki i formujemy z nich laski. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciastka studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy do momentu, aż będzie zimna. Końcówki ciastek zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.
Piękne! Aż czuć świąteczny klimat :)
OdpowiedzUsuńEkstra, jutro je zrobimy:-)
OdpowiedzUsuńPycha! I jak ładne ozdobione. Rzeczywiście już pachnie świętami :)
OdpowiedzUsuńUrocze, w dodatku migdałowe! :)
OdpowiedzUsuńAle fajne, małe cudeńka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasteczka, robię bardzo podobne z orzechami włoskimi
OdpowiedzUsuńa książkę kucharską dziś odebrałam - świetna jest, nie spodziewałam się, że tak ładnie będzie wydana
pozdrawiam!
Pychotka, ja piekłam je wczoraj, pyszne wyszły, robiłam jeszcze waniliowo-cynamonowe p.Pawła, również pyszne, a książkę Pascala i Okrasy już wkrótce odbiorę, fajna oferta :)
OdpowiedzUsuń