Grudniowe ciasteczka migdałowe

To już setny post! Ale szybko mi z Wami mijają kolejne tygodnie :) Długo zastanawiałam się, co wyjątkowego dodać z okazji tak okrągłego wpisu. Czy może być coś bardziej specjalnego, niż pierwszy świąteczny wpis? Niż migdały połączone z czekoladą? Ciasteczka prawdziwie zimowe, pyszne i prezentujące się świątecznie. Przepis, jak zawsze prosty i szybki, polecam spróbować. Słodkości inspirowane gazetką Lidla. Swoją droga, macie już kucharską książkę Pascal kontra Okrasa? Ja swoją odebrałam tydzień temu i jestem nią szczerze zachwycona! Pięknie wydana, zachwyca naprawdę dobrymi zdjęciami i codziennymi, nieskomplikowanymi, ale świeżymi przepisami. Myślę, że inspiracje z niej będą pojawiać się tu częściej. A póki co, przepis lidlowej cukierni, idealny jako dodatek do gorącej herbaty w mroźne grudniowe wieczory :)

 


składniki:
 
250 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 białka jaj klasy L
1 łyżka mąki pszennej
100 g płatków migdałowych
1 czekolada deserowa
 







 
przygotowanie:
Zmielone migdały, cukier puder, cukier wanilinowy, białka oraz mąkę mieszamy razem (konsystencja powinna przypominać konsystencję marcepanu). Z masy migdałowej formujemy wałeczki o długości około 17 cm. Cały wałeczek obtaczamy w płatkach migdałowych.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki i formujemy z nich laski. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciastka studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy do momentu, aż będzie zimna. Końcówki ciastek zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.
 
Smacznego!
 
 
 
 
 

7 komentarzy:

  1. Piękne! Aż czuć świąteczny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! I jak ładne ozdobione. Rzeczywiście już pachnie świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze, w dodatku migdałowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie ciasteczka, robię bardzo podobne z orzechami włoskimi
    a książkę kucharską dziś odebrałam - świetna jest, nie spodziewałam się, że tak ładnie będzie wydana
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, ja piekłam je wczoraj, pyszne wyszły, robiłam jeszcze waniliowo-cynamonowe p.Pawła, również pyszne, a książkę Pascala i Okrasy już wkrótce odbiorę, fajna oferta :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger