Piernikowe mini muffinki z czekoladą
wtorek, grudnia 10, 2013
3
Boże Narodzenie
,
cynaomon
,
czekolada
,
muffiny
,
piernik
,
święta
,
zima
Grudzień to czas, który pachnie cynamonem, imbirem, pomarańczami i piernikiem. Polskie święta nie byłyby prawdziwe, gdyby na stole nie pojawiło się ciasto o korzennym aromacie. Aby poczuć tradycyjny smak, proponuję zacząć od muffinków, które łączą wszystko, co zimą smakuje najlepiej - czekoladę i cynamon, a w kuchni rozsiewają cudowny piernikowy zapach. Ciasto przygotowane w mini porcjach prezentuje się uroczo i jest zdecydowanie prostsze do podzielenia.
składniki,
15 małych muffinków:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
1 pokruszona czekolada 70% kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu do posypania
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 4,5 cm lub użyć papilotek wolnostojących - wybrałam te. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek, przyprawę do piernika, sól, wymieszać. W drugiej misce jajko utrzeć z cukrem, dodać mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką. Papilotki napełnić masą do 2/3 wysokości (po około 1 czubatej łyżce stołowej na 1 porcję). Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika muffinki posypać cynamonem.
Smacznego!
Piękne zdjęcia a smak zdecydowanie do przetestowania ;) Buziole
OdpowiedzUsuńświetne muffinki, moje się skończyły więc rzucam sie na Twoje:D
OdpowiedzUsuńmmm.. pycha :) do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń