Domowy chleb z ziarnami
piątek, lutego 14, 2014
3
chleb
,
chleb na zakwasie
,
domowe wypieki
,
domowy chleb
,
mąka żytnia
,
otręby
,
pestki dyni
,
słonecznik
,
ziarna
Jeżeli zależy Wam na prestiżu, najbardziej zaimponuje przyjaciołom i wzbudzi zazdrość rywalek, widok oraz smak świeżo upieczonego bochenka o gładkiej skórce.
Ten cytat pochodzi z filmu Elizabeth David. Życie w przepisach - historii kobiety, która zrewolucjonizowała angielską kuchnię. Polecam równie mocno, jak chleb, który zawsze się udaje i nie wymaga żmudnego wyrabiania ciasta. Na żytnim zakwasie, z mnóstwem pysznych ziaren. Wilgotny, zbity i świeży przez cały tydzień. Idealny na pierwszy wypiek.
zaczyn:
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka mąki żytniej
+ zakwas (ja otrzymałam od znajomej w słoiku)
chleb:
1 kg maki pszennej
3 łyżeczki soli
3 szklanki wody
17g drożdży (1/6 kostki)
(rozpuszczonych w 1/2 szklanki wody)
3/4 szklanki otrąb
1/2 szklanki ziaren dyni
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
dodatkowo:
1 żółtko
ziarna do posypania chleba
przygotowanie:
zaczyn: wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i zostawić na około 8 godzin.
chleb: do zaczynu dodać pozostałe składniki i zostawić na około 2 godziny. Po wyrośnięciu odłożyć 2 garście ciasta do słoika (zakwas) i przechowywać w lodówce do 10 dni. Resztę podzielić na 2 części i włożyć do foremek. Posmarować wierzch żółtkiem i pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Posypać ziarnami. Piec 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
Smacznego!
świetnie wygląda;) lubię domowy chleb:D
OdpowiedzUsuńAniu, cudowny klimacik na tym zdjęciu, zazdrość wzbudziłaś tym chlebem. Muszę w końcu się zmobilizować i upiec chleb, już nawet znajoma ma dla mnie zakwas.
OdpowiedzUsuńA bloga niedługo będzie trza przemianować na "What's baking?" :D
Jak pięknie wyrósł: )
OdpowiedzUsuńDomowy chleb to cudo; )