Roczek bloga i czekoladowo-orzechowy tort
niedziela, lutego 09, 2014
26
ciasto czekoladowe
,
czekolada
,
krem orzechowy
,
mascarpone
,
tort
,
urodziny
What's Cooking? miało wczoraj okrągły roczek. Doskonale pamiętam pierwszy wpis - Oponki, opublikowane rok temu w Tłusty Czwartek. Ekscytację. I obawy, które mi towarzyszyły. Czy to dobry pomysł. Czy wytrwam. Czy ktoś będzie chciał to czytać. Czy znajdę czas. Czy nie braknie mi pomysłów. Czy ja i mój 500D będziemy potrafili współpracować. Czy będzie wystarczająco apetycznie. Czy nie braknie mi pomysłów. Czy... - miałam w głowie kompletny mętlik. Dzisiaj wiem, że był to świetny pomysł. Blog pozwala mi zdobywać nie tylko kolejne kulinarne levele, ale także rozwijać pasję związaną z fotografią, a przede wszystkim, dał możliwość poznania wyjątkowych ludzi, którzy kochają to, co ja. Kochani, dziękuję Wam, że jesteście ze mną - każda zaglądająca tu osoba, każdy komentarz cieszy równie mocno. Wasza obecność jest dla mnie najlepszym źródłem inspiracji i mobilizacją Ogromny buziak dla tych, co bez lęku testują moje kulinarne eksperymenty, i dla D. za cierpliwość i zmywanie gór naczyń większych, niż w znanej reklamie
A jak urodziny, to koniecznie tort! A właściwie torcik. Czekoladowy z orzechowo-czekoladową masą i jeszcze bardziej czekoladową polewą...
składniki,
2 torownice ok.10cm:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżka rumu octu winnego
3 łyżki mocnego espresso
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
masa:
100 ml śmietanki 36%
150 g mascarpone
250 g masy krówkowej kakaowejpolewa:
100 g czekolady 70% kakao
przygotowanie:
ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko, olej oraz ocet winny. Dodać ekstrakt z wanilii, połączyć składniki mieszając łyżką. Tortownice napełnić masą do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i każde ciasto przekroić na 2 blaty.
masa: Ubić śmietankę, następnie stopniowo dodawać mascarpone ciągle miksując, na koniec dodać masę krówkową, szybko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaty przełożyć masą, układając jeden na drugim, wyrównać i pokryć ciasto z zewnątrz. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem oblać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Smacznego!
U Ciebie również roczek! Fajnie :-) Czy i Tobie tak szybko minął? Ja w lutym tamtego roku założyłam bloga.I nie sądziłam,ze to tak fajna przygoda ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)))
chętnie poczęstowałabym się tym torcikiem....
U Ciebie też|!? Już zaglądam :) A torcik zniknął w parę chwil... Pozdrawiam :)
UsuńCzym zastąpić mascarpone w kremie? Czy można zamienić na inny składnik?
OdpowiedzUsuńHej, myślę, że możesz zrobić krem na bazie samej kremówki, lub uzyć innego kremowego serka :) Nie lubię ciężkich mas, ale dobrze sprawdzi się też krem budyniowy z masłem.
UsuńAh, i sto lat, oczywiście! :)
OdpowiedzUsuńKochana Aniu!
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje mega-apetyczne przepisy i Twoje cudowne fotografie (też mam 500-setkę :)
Twoja decyzja o powstaniu bloga była strzałem w 10-kę :) Poznałam Cię (wirtualnie) jako posiadaczkę cudownego mieszkania, które wspominam do dziś, a tu się okazało, że nie tylko świetny z Ciebie dekorator wnętrz, ale i mistrz kuchni :) Gratuluję pierwszego roczku i czekam na kolejne :)
Elle!
UsuńDziękuję za wsparcie i tak pozytywne słowa, pamiętam, jak Cie zamęczałam pytaniami o aparat :)
Ale mam też skargę - od jakiegoś czasu nie mogę nic u Ciebie napisać, gdy próbuję odpalić twojego Cudnego Bloga, internet sie buntuje i wraz z jakimś nieoczekiwanym wyjątkiem, twoja Strona zamyka. Zgłaszał Ci ktoś podobny problem,czy tylko u mnie coś się zepsuło?
Ściskam :)
hmm... nic mi o tym nie wiadomo... nikt nie mówił o takim problemie.. nie wiem co się może dziać :(
UsuńGratulacje! Tort prezentuje się godnie ;)
OdpowiedzUsuńAniu - dziękuję :)
UsuńWspółpraca z 500D nawiązała się pięknie :)
OdpowiedzUsuńNa następny rok, również tak dobrych i ciekawych przepisów i by wena nigdy nie opuściła! :)
Dziękuję i zapraszam częściej :)
Usuństo lat, sto lat.......
OdpowiedzUsuńcieszę się ze jest ten blog bo czyni nasze życie smaczniejszym
pozdrawiam barabella
Jesli tak sie dzieje, to ja się cieszę jeszcze bardziej! :)
UsuńPozdrawiam!
ciacho wygląda smacznie, powodzenia w dalszym gotowaniu:D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŻyczę jeszcze wielu udanych lat blogowania :)
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu :)
Usuńkolejnych, pełnych inspiracji lat blogowania :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńGratulacje:)
OdpowiedzUsuńSkoro komenty tak Cię cieszą, to będę się częściej zachwycać nie tylko w myślach. Pozdrowienia:)
Dziękuję Ewa :) Jasne, że cieszą, dobrze wiedzieć, co się Czytelnikom podoba, a co warto zmienić, to napędza do działania :) Pozdrawiam!
UsuńWszystkiego najlepszego, obyś dalej tworzyła takie świetne przepisy!: )
OdpowiedzUsuń100 lat 100 lat 100 lat:-) a z takim tortem to i ja chcę obchodzić urodziny i blogowe i te moje:-)
OdpowiedzUsuńKolejnych lat tak owocnych i mnóstwa inspiracji:-))!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie gratuluję życząc dalszych sukcesów. Tort inspirujący. Zapraszam na http://mysweetdreaminghome.blogspot.com
OdpowiedzUsuń