Strony

wtorek, lutego 04, 2014

Domowy slow food - wege burgery z ciecierzycy i batata


W weekend upiekłam pyszne orkiszowe bułki. Z piekarnika wyciągnęłam je niestety parę godzin po śniadaniu. Zapach świeżego pieczywa nie dawał mi spokoju. 
Burgery! 
To najlepszy pomysł obiadu z domowym pieczywem. Tym razem padło na kotlety w wersji wege z ciecierzycy i batata. Dodatki możecie wybrać wedle uznania, ale kiełki rzodkiewki sprawdziły się tu idealnie. Całości dopełnił lekko ostry musztardowy sos. Fast food w wersji slow. Wsuwając to danie, doskonale rozumiem wegan - to jeden z lepszych burgerów, jakie jadłam. Polecam wszystkim mięsożernym ;) 
 
składniki,
na 4 burgery:

4 bułki z tego przepisu
(w wersji wegańskiej nie smarujemy bułek jajkiem)
4 liście ulubionej sałaty
4 plastry pomidora
4 plastry czerwonej cebuli

garść kiełków rzodkiewki
kotlety:
 50 g orzechów ziemnych
100 g batatów
200 g ugotowanej ciecierzycy
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
mały pęczek natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
sos:

4 łyżki majonezu/ wege majonezu
4 łyżki musztardy francuskiej


przygotowanie:
Orzechy zrumienić na suchej patelni, wystudzić. Szalotkę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek, rumienić jeszcze przez minutę. Ziemniaki ugotować, wrzucić do blendera razem z ciecierzycą i orzechami. Dodać zrumienioną szalotkę z czosnkiem, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i wymieszać. Z masy formować kotleciki o średnicy i smażyć na lekko natłuszczonej patelni 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Nakładać kolejno na przekrojoną bułkę: sałatę, kotleta, pomidora, cebulę, sos, kiełki
Smacznego! 




 

8 komentarzy:

  1. Już widzę któreś podejście do burgerów z ciecierzycy, coraz bardziej mnie kuszą taki domowy slow food ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają apetycznie:) bardzo smaczne:D

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne, zdrowe i na pewno pyszne! jedne z lepszych burgerów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie rozpadały Ci się podczas smażenia?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger