poniedziałek, 3 lutego 2014

Orkiszowe bułeczki z owsianką

Początek lutego i kolejne spotkanie przy piekarniku. Do wyboru dwa rodzaje pieczywa. Pierwsza myśl - w ten weekend mam masę pracy, nie dam rady... Ale domowe wypieki korcą, przeglądam propozycje przepisów po raz kolejny, domowy chleb na zakwasie z puree z dyni - odpada. Nie lubię dyni w kuchni, nie i już. Może kiedyś się do niej przekonam. Propozycja numer dwa - owsiane bułeczki, mmm, skoro nie zdążę z nimi na śniadanie, będą na obiad! I na kolację. Przepis pochodzi od Gotuje, bo lubi,  zmodyfikowałam go nieco, używając do wypieku mąki orkiszowej i posypując wierzch bułek czarnym sezamem. Bułki nieco spłaszczyły się przed samym włożeniem do piekarnika i szczerze mówiąc, myślałam, że nic z nich nie będzie, jednak zaskoczyły mnie równiutkim kształtem, i przyrumienioną skórką.

składniki,
12 bułeczek:

zaczyn:
1 kuleczka świeżych drożdży

wielkości ziarenka grochu
150 g mąki
150 g wody
ciasto:
2 szklanki mleka
zaczyn
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
3 szklanki mąki orkiszowej
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła

dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
garść płatków owsianych
garść czarnego sezamu 


przygotowanie:

zaczyn: Składniki na zaczyn zmieszaj w misce na gładką pastę. Naczynie przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin.
ciasto: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Płatki owsiane zalej szklanką mleka. Gotuj do momentu aż w całości je wchłoną. Pozostaw do ostygnięcia. Do miski wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj zaczyn, pokruszone drożdże i owsiankę, przemieszaj delikatnie. Dodaj mąkę orkiszową, sól, cukier i rozpuszczone masło. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrób gładkie ciasto, które odchodzi od ścianek naczynia. Jeżeli ciasto jet zbyt mokre, dosyp mąki. Jeżeli zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Następnie odgazuj i podziel na 12 części. Uformuj z nich kulki, które połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posyp sezamem i płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudź.
Smacznego!


Chcecie wiedzieć, kto w ten weekend miał domowy chleb lub bułki?  
Przy piekarniku były:

 Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Dobrawka z blogu Bona A petita
Joanna z blogu Notatki kulinarne
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Bożena ponownie tutaj
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Dorota ponownie tutaj
Iwona z blogu Ivka w kuchni
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Arletta strona fb Insulina 
Marta z blogu Para w kuchni
Lidia Wesołowska strona fb

7 komentarzy:

  1. Jak fajnie że się w końcu zdecydowałaś, fajne buły, dziekuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak apetycznie wyglądają: ) Na śniadanie w sam raz: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne bułeczki, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie Ci się upiekły :) dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają, że "zjedz mnie i kropka!"

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć, jakiego typu mąki orkiszowej muszę użyć? W domu mam tylko typ 700, czy to się nada?

    Pozdrawiam i całuje!

    OdpowiedzUsuń