Sernik śliwkowy z białą czekoladą
czwartek, stycznia 30, 2014
12
biała czekolada
,
ciasto
,
coś słodkiego
,
idealny sernik
,
ser
,
sernik śliwkowy
,
sernik z czekoladą
,
śliwki w czekoladzie
Są przepisy, które po prostu trzeba wypróbować. Takie, jak ten od Liski z książki White Plate. Słodkie. Kusił mnie już od dawna, ale gdy dostałam puszkę pysznych śliwek w czekoladzie, nie mogła go nie upiec. Dla mnie zasługuje na miejsce w sernikowym top trzy. Idealny w chłodniejsze dni i na każdą wyjątkową okazję. Wytworny i elegancki, na czekoladowo-śliwkowym spodzie, wykończony białą czekolada oraz cukierkami śliwkowymi.
składniki:
spód:
200 g cukierków śliwka w czekoladzie
Użyłam Krakowskiego Kredensu
100 g brązowego cukru
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
masa serowa:
800 g twarogu z wiaderka (gęstego)
250 g cukru pudru
4 jajka
na wierzch:
200 g białej czekolady
5 łyżek śmietanki 36%
100g śliwek w czekoladzie
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 st C
spód: Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree. Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
masa: Ser umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut. Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, ostudzić sernik w piekarniku.
wierzch: Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika. Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.
Smacznego!
Piękny:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie ! Sernik jest wspaniały w każdym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuńpiękny sernik :) zjadłabym kawałek!
OdpowiedzUsuńŚlinotok, cholera jasna upiekę go a potem Chodakowską będę 2 razy w ciągu dnia robić:-)
OdpowiedzUsuńWyborny! Pięknie widok, szczególnie z góry, kusi tymi śliwkami w czekoladzie! :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda jeszcze ta czekolada, pycha:D
OdpowiedzUsuńAle pyyyyyszny! :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko, musi smakować cudownie; )
OdpowiedzUsuńWspaniały jest! :)
OdpowiedzUsuńWypatrzyłam go już kilka lat temu właśnie u Liski i piekę go na każde święta. Jest przepyszny. Polecam.
OdpowiedzUsuńWitam, proszę o informację ile masła do tego spodu należy dać bo w spisie nie ma słowa o maśle a w opisie robienia spodu już jest, dałam na oko i chyba za dużo a za dobrze smakuje żeby za każdym razem go knocić :) pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za informację
OdpowiedzUsuń