Sernik śliwkowy z białą czekoladą

Są przepisy, które po prostu trzeba wypróbować. Takie, jak ten od Liski z książki White Plate. Słodkie. Kusił mnie już od dawna, ale gdy dostałam puszkę pysznych śliwek w czekoladzie, nie mogła go nie upiec. Dla mnie zasługuje na miejsce w sernikowym top trzy. Idealny w chłodniejsze dni i na każdą wyjątkową okazję. Wytworny i elegancki, na czekoladowo-śliwkowym spodzie, wykończony białą czekolada oraz cukierkami śliwkowymi. 
  
składniki: 
spód:
200 g cukierków śliwka w czekoladzie
Użyłam Krakowskiego Kredensu
100 g brązowego cukru
100 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
masa serowa:
800 g twarogu z wiaderka (gęstego)
250 g cukru pudru
4 jajka 
na wierzch:
200 g białej czekolady
5 łyżek śmietanki 36%
100g śliwek w czekoladzie
 


przygotowanie: 
Piekarnik nagrzać do 190 st C 
spód: Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree. Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.

masa: Ser umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut. Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st C i piec 50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, ostudzić sernik w piekarniku. 
wierzch: Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika. Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje. 
Smacznego!

 


 

12 komentarzy:

  1. To coś dla mnie ! Sernik jest wspaniały w każdym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny sernik :) zjadłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinotok, cholera jasna upiekę go a potem Chodakowską będę 2 razy w ciągu dnia robić:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyborny! Pięknie widok, szczególnie z góry, kusi tymi śliwkami w czekoladzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda jeszcze ta czekolada, pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda nieziemsko, musi smakować cudownie; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypatrzyłam go już kilka lat temu właśnie u Liski i piekę go na każde święta. Jest przepyszny. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, proszę o informację ile masła do tego spodu należy dać bo w spisie nie ma słowa o maśle a w opisie robienia spodu już jest, dałam na oko i chyba za dużo a za dobrze smakuje żeby za każdym razem go knocić :) pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za informację

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger