Pizza z zielonymi szparagami i mascarpone
wtorek, czerwca 10, 2014
6
ciasto na pizzę
,
na letnią imprezę
,
parmezan
,
pizza
,
przekąska na lato
,
szparagi
Sezon szparagowy w pełni, więc próbuję go wykorzystać. W któryś piątek piekłam pizzę z zielonymi szparagami, to rewelacyjna letnia przekąska, z kieliszkiem schłodzonego białego Verde idealna na imprezy w ogrodzie . Dodając szparagi, proponuje ograniczyć dodatki do minimum, ser, cebula i szynka w zupełności wystarczą. Zamieniłam również sos na biały z mascarpone, jest delikatniejszy, niż pomidorowy i bardzo mi w tym zestawieniu pasował. Szparagów wcześniej nie gotujemy, a jedynie blanszujemy, pozostaną mocno zielone i chrupiące.I absolutnie nie musicie czekać do piątku! :)
składniki:
ciasto na pizzę z tego przepisu
7 zielonych szparagów
1/4 czosnkowej cebuli
3 plastry szynki parmeńskiej
3 łyżki mascarpone
garść startego parmezanu
sól morska
pieprz
oregano
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury 250 stopni. Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce, blanszować. Szynkę porwać na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w piórka. Rozwałkowane ciasto posmarować mascarpone, posypać częścią parmezanu, rozłożyć szynkę, szparagi, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, posypać oregano.
Kamień należy nagrzewać przez 40 minut w gorącym piekarniku. Pizzę zsunąć na rozgrzany kamień i piec przez około 10 minut aż boki i spód będą zrumienione. Posypać resztą parmezanu.
Smacznego!
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justyna :)
UsuńJadłabym *.* Ser mnie przekonał :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPizza jest genialna , w prostocie jest piękno. Biały "sos" to poezja w połączenoiu szparagów ( moich ulubionych " i w moim przypadku szynki Serano to majstersztyk , dziękuję kochana poraz kolejny strzał w 10 tke pozdrówki
OdpowiedzUsuńUwielbiam włoską kuchnię właśnie za klasyczne połączenia smaków, które będą zawsze dobrze się ze sobą komponować. Odkąd pamiętam moim ulubionym daniem była właśnie pizza. Karpacz, w którym mieszkam słynie z rewelacyjnej pizzeri, w której danie to wypieka się w prawdziwym, włoskim piecu.
OdpowiedzUsuń