Zawsze wydawało mi się, że zrobienie dobrego tortu jest nie lada wyzwaniem, tym bardziej zachwyciło mnie idealnie upieczone ciasto, które w piątkowy wieczór wyjęłam z piekarnika. Pokroić, gdy wystygnie - ok. Poczekałam do rana i zachwycona faktem, że urodzinowy tort dla męża wyjdzie idealnie, ciachnęłam go nożem. Zamiast 3 blatów wyszło ze 12 nieregularnych kawałków... Po 15 minutach kolejne ciasto wylądowało w piekarniku. Do drugiego krojenia byłam już przygotowana. Ciasto wychodzi chrupiące z zewnątrz i pysznie wilgotne w środku, nacięłam je nożem i bez problemu przecięłam nitką, ograniczając się do 2 blatów. Tort czekoladowy był wyborem spontanicznym, i mimo małych potknięć, najlepszym z możliwych. Przepis pochodzi z mojej ulubionej Kwestii Smaku.
ciasto:
200 g gorzkiej czekolady (65% kakao)
200 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
170 g mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
400 g brązowego cukru
3 średnie jajka
75 ml maślanki
polewa:
200 g gorzkiej czekolady (65% kakao)
250 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki brązowego cukru
dekoracja:
100 gorzkiej czekolady
przygotowanie:
Tortownicę
o średnicy 20 cm wysmarować miękkim masłem (ja użyłam 24cm), rozpiąć obręcz, dno
wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi folii na
zewnątrz formy. Folię na dnie posmarować miękkim masłem. Jeśli mamy
szczelną formę, nie ma konieczności uszczelniania jej folią, wystarczy
posmarować ją masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
ciasto:
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem.
Dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim
ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż
składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić
rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
Mąkę przesiać
do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao.
Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem. Jajka wbić do miski i roztrzepać
mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką.
W jednej misce delikatnie
wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek.
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1
godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już
suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe
ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto
ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego
wystudzenia i stężenia.
Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne).
polewa:
czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać
śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z
czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie
gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną, gęstą masą i posmarować nią
wierzch.
dekoracja:
roztopić czekoladę i
rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 2
godzin, aż masa zastygnie, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby
można ją było formować. Ostrym nożem zrobić wiórki z czekolady i
ułożyć je na cieście. Ja trzymałam tort w lodówce i wyciągnęłam godzinę przed przyjściem gości.
Smacznego!
Zjadłabym teraz kawałek takiego tortu...
OdpowiedzUsuńto zapraszam! :)
UsuńA ile w nim magnezu! Same korzyści:)
OdpowiedzUsuńWymówka idealna! <3
UsuńWygląda niesamowicie:) Musi być pyszny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDla wielbicieli czekolady jest super :)
UsuńObłęd.
OdpowiedzUsuń...przepysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNiesamowicie czekoladowy!! Cudo :)
OdpowiedzUsuń.. i pycha! :)
UsuńWygląda pięknie i bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńKlasyczny tort czekoladowy, zawsze smakuje genialnie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDokładnie! Zwłaszcza z taką ilością czekolady! :)
UsuńJutro z samego rana idzie jako pierwszy z Twoich przepisów :) czekolada <3
OdpowiedzUsuńI jak wrażenia? :)
UsuńAniu, jest cudny! A będzie jeszcze ten kokosowy? Bardzo mi się podoba to zdobienie czekoladą, robią tak w EPI we Wroc i już też obczajałam jak zdobienie zrobić. Z białą też wygląda super :)
OdpowiedzUsuńAniu, jest cudny! A będzie jeszcze ten kokosowy? Bardzo mi się podoba to zdobienie czekoladą, robią tak w EPI we Wroc i już też obczajałam jak zdobienie zrobić. Z białą też wygląda super :)
OdpowiedzUsuńjakie proporcje na tortownice o średnicy 26 cm?
OdpowiedzUsuń