Tort mocno czekoladowy

Zawsze wydawało mi się, że zrobienie dobrego tortu jest nie lada wyzwaniem, tym bardziej zachwyciło mnie idealnie upieczone ciasto, które w piątkowy wieczór wyjęłam z piekarnika. Pokroić, gdy wystygnie - ok. Poczekałam do rana i zachwycona faktem, że urodzinowy tort dla męża wyjdzie idealnie, ciachnęłam go nożem. Zamiast 3 blatów wyszło ze 12 nieregularnych kawałków... Po 15 minutach kolejne ciasto wylądowało w piekarniku. Do drugiego krojenia byłam już przygotowana. Ciasto wychodzi chrupiące z zewnątrz i pysznie wilgotne w środku, nacięłam je nożem i bez problemu przecięłam nitką, ograniczając się do 2 blatów. Tort czekoladowy był wyborem spontanicznym, i mimo małych potknięć, najlepszym z możliwych. Przepis pochodzi z mojej ulubionej Kwestii Smaku.
ciasto:
200 g gorzkiej czekolady (65% kakao)
200 g masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
170 g mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
400 g brązowego cukru
3 średnie jajka
75 ml maślanki

polewa:
200 g gorzkiej czekolady (65% kakao)
250 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki brązowego cukru

dekoracja:
100 gorzkiej czekolady


przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować miękkim masłem (ja użyłam 24cm), rozpiąć obręcz, dno wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi folii na zewnątrz formy. Folię na dnie posmarować miękkim masłem. Jeśli mamy szczelną formę, nie ma konieczności uszczelniania jej folią, wystarczy posmarować ją masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. 
ciasto:
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
Mąkę przesiać do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem. Jajka wbić do miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką.
W jednej misce delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia.
Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne).
polewa: 
czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną, gęstą masą i posmarować nią wierzch.
 
dekoracja: 
roztopić czekoladę i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 2 godzin, aż masa zastygnie, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było formować. Ostrym nożem zrobić wiórki z czekolady i ułożyć je na cieście. Ja trzymałam tort w lodówce i wyciągnęłam godzinę przed przyjściem gości.
 Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Zjadłabym teraz kawałek takiego tortu...

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile w nim magnezu! Same korzyści:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie:) Musi być pyszny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie czekoladowy!! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie i bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyczny tort czekoladowy, zawsze smakuje genialnie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Zwłaszcza z taką ilością czekolady! :)

      Usuń
  7. Jutro z samego rana idzie jako pierwszy z Twoich przepisów :) czekolada <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, jest cudny! A będzie jeszcze ten kokosowy? Bardzo mi się podoba to zdobienie czekoladą, robią tak w EPI we Wroc i już też obczajałam jak zdobienie zrobić. Z białą też wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, jest cudny! A będzie jeszcze ten kokosowy? Bardzo mi się podoba to zdobienie czekoladą, robią tak w EPI we Wroc i już też obczajałam jak zdobienie zrobić. Z białą też wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie proporcje na tortownice o średnicy 26 cm?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger