poniedziałek, 18 lutego 2013

Wykwintne cupcakes z musem z mlecznej czekolady

Cupcakes z musem z mlecznej czekolady mogą z powodzeniem zastąpić tort. Są równie wykwintne, delikatne i zachwycają połączeniem smaków. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku i od razu się w nim zakochałam! Czy może być coś lepszego, niż połączenie czekolady z czekoladą?! Babeczki przygotowane na urodziny męża zniknęły w mgnieniu oka...
Składniki, 12 sztuk:

Ciasto:
75 g masła
 80 g mlecznej czekolady
 75 g cukru trzcinowego
  2 jajka
  60 g mąki pszennej
  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Mus z mlecznej czekolady:
170 g mlecznej czekolady
 3 żółtka (temp. pokojowa)
 40 g białego cukru
 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
 150ml  śmietanki kremowej 36%
Dodatkowo:
12 papilotek 5 cm (użyłam srebrnych) 
posiekane orzechy
kakao do posypania



Przygotowanie:
Ciasto brownies z mleczną czekoladą:
Piekarnik nastawić na 160stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masło posiekać na kawałeczki, czekoladę połamać. Całość rozpuścić w rondelku z grubym dnem, często mieszając(lub kąpieli wodnej). Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.
Wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane jajka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do foremek (po około 1 pełnej łyżce na cupcake - 1/3 foremki). Piec przez około 17 minut, wyciągnąć i wystudzić.



Mus z mlecznej czekolady:
Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel (masa powinna się zrobić jasno-żółta, kremowa i puszysta, dodać roztopioną czekoladę i delikatnie przemieszać.
Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, roztopić, i koniecznie ostudzić - płyn ma być lekko ciepły. Dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Ubić śmietanę na sztywną pianę (ważne!) i połączyć z masą. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby mus lekko stężał..
Przełożyć do rękawa cukierniczego (polecam kupić solidny rękaw z większym otworem) i wycisnąć masę dekorując babeczki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia (moje cupcakes stały całą noc). Przechowywać w lodówce! Udekorować pokruszonymi orzechami włoskimi i kakao.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz