piątek, 29 marca 2013

Sałatka z rukolą, kaszą i greckim serem na ciepło.

Rukola i grecki ser to sprawdzone i bardzo udane połączenie. Robiąc przegląd tego, co mam w kuchni, wykorzystałam je w sałatce z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Można ją jeść na zimno, ale w taką pogodę, jak dziś, świetnie smakuje ciepła, ser robi się miękki i lekko ciągnący, a rukola traci swoją sprężystość. Podobną sałatkę można  zrobić też z kaszy jaglanej, gryczanej, pęczaka, kuskusu. Można podawać jako samodzielne danie, lub traktować jako dodatek do dania – np. kurczaka w śliwkowej marynacie, mięs z grilla, pieczonych żeberek. 
 
składniki, 
2 porcje: 
1 woreczek kaszy jęczmiennej
3 duże garści rukoli 
150g greckiego sera sałatkowego 
2 szklanki bulionu warzywnego 
sól morska 
świeżo zmielony kolorowy pieprz
 

 
przygotowanie:
 
Kasze ugotuj w bulionie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsącz, wsyp na patelnię (jeśli kasza była gotowana wcześniej mieszaj przez chwilę, aby się podgrzała).
Dodaj rukolę, dalej mieszaj  ok. 2 min, aż rukola straci swoją chrupkość. 
Na koniec dodaj pokrojony na kawałki ser. Gdy będzie ciepły i zacznie się topić wyłóż do miseczek i podawaj.
Smacznego!  

10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i na pewno tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała!
    Wolę na ciepło.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa salatka,a ja w zyciu nie jadlam kaszy,czas nadrobic braki....

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rukolę z fetą... ale z kaszą jeszcze nie jadłam.. wygląda ciekawie - dzięki za przepis :)
    A przy okazji życzę Ci radosnych, cudownych, rodzinnych Świąt :) szkoda, że białych, ale mam nadzieję, że choć słoneczko wyjdzie zza chmur :)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sie zachwyciłam tym połączeniem :) Pozdrawiam, chyba już, troszkę wiosennie! :)

      Usuń
  5. mam cały koszyczek, już wiem na co wykorzystam :>

    OdpowiedzUsuń