Zapiekane conchiglioni, czyli muszle z pysznym farszem.

Conchiglioni – duże makaronowe muszle doskonale nadają się do faszerowania. Wypróbowałam już kilka sprawdzonych przepisów: muszle faszerowane mięsem mielonym z pomidorami w beszamelu, muszle z łososiem, porem i cytryną, muszle ze szpinakiem w śmietanowym sosie.
Muszle zapiekane z nadzieniem z dobrej jakości boczku, cukinii, cebuli i serka mascarpone to efekt kuchennej improwizacji, który okazał się strzałem w dziesiątkę! Całość doprawiona cytrynowym pieprzem. Danie robi się błyskawicznie i równie szybko znika z talerzy, choć z podanej ilości składników otrzymacie sporą ilość jedzenia. Ta potrawa sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i na poczęstunek dla gości. Wygląda efektownie i jest bardzo pożywne, takim daniom zawszę mówię TAK!

składniki,
4 porcje:
30 muszli makaronowych
(Conchiglioni rigati)
2 łyżki masła
1 cukinia
1/2 cebuli
250g boczku bez skóry
6 łyżek gęstej śmietany kremowej 30%
100 g serka mascarpone
oliwa extra vergine





przygotowanie:

Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą extra vergine. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Muszle ugotować w osolonej wodzie (około 10minut), odcedzić, polać 1 - 2 łyżkami oliwy extra vergine, wymieszać.

Boczek, cukinię i cebule pokroić w drobna kostkę. Na patelni roztopić masło zeszklić cebule, dodać pokrojoną cukinię i smażyć około 2 minut, wrzucić pokrojony boczek, smażyć na większym ogniu około 5 minut, mieszając aż boczek się zarumieni. Doprawić do smaku świeżo zmielonym cytrynowym pieprzem.

Odstawić patelnię z ognia, dodać śmietanę kremową i mascarpone, wymieszać.
 
Do muszli wkładać nadzienie i układać w naczyniu jedna muszlę obok drugiej, posypać szczyptą cytrynowego pieprzu dla ozdoby. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut.


Smacznego!








17 komentarzy:

  1. Mmm, bardzo podoba mi się ta propozycja :) Te kremowe dodatki na pewno sprawiają, że całe danie po wyjęciu z piekarnika niemal rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym kilka ukradła ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makarony z sosem smietanowym! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makarony uwielbiam i ja :-)Twój przepis wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pełna podziwu dla skrupulatności w napełnianiu tych muszelek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystkie faszerowane makarony <3 I boczek, i wszystko, co kremowe! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie: czy użyłaś boczku surowego, czy wędzonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uzyłam boczku wędzonego wieprzowego krojonego w paski, Dulano, Lidl
      pozdrawiam! :)

      Usuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger