Conchiglioni – duże makaronowe muszle doskonale nadają się do faszerowania. Wypróbowałam już kilka sprawdzonych przepisów: muszle faszerowane mięsem mielonym z pomidorami w beszamelu, muszle z łososiem, porem i cytryną, muszle ze szpinakiem w śmietanowym sosie.
Muszle zapiekane z nadzieniem z dobrej jakości boczku, cukinii, cebuli i serka mascarpone to efekt kuchennej improwizacji, który okazał się strzałem w dziesiątkę! Całość doprawiona cytrynowym pieprzem. Danie robi się błyskawicznie i równie szybko znika z talerzy, choć z podanej ilości składników otrzymacie sporą ilość jedzenia. Ta potrawa sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i na poczęstunek dla gości. Wygląda efektownie i jest bardzo pożywne, takim daniom zawszę mówię TAK!
składniki,
4 porcje:
30 muszli makaronowych
(Conchiglioni rigati)
2 łyżki masła
1 cukinia
1/2 cebuli
250g boczku bez skóry
6 łyżek gęstej śmietany kremowej 30%
100 g serka mascarpone
oliwa extra vergine
przygotowanie:
Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą extra vergine. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Muszle ugotować w osolonej wodzie (około 10minut), odcedzić, polać 1 - 2 łyżkami oliwy extra vergine, wymieszać.
Boczek, cukinię i cebule pokroić w drobna kostkę. Na patelni roztopić masło zeszklić cebule, dodać pokrojoną cukinię i smażyć około 2 minut, wrzucić pokrojony boczek, smażyć na większym ogniu około 5 minut, mieszając aż boczek się zarumieni. Doprawić do smaku świeżo zmielonym cytrynowym pieprzem.
Odstawić patelnię z ognia, dodać śmietanę kremową i mascarpone, wymieszać.
Do muszli wkładać nadzienie i układać w naczyniu jedna muszlę obok drugiej, posypać szczyptą cytrynowego pieprzu dla ozdoby. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut.
Smacznego!
Mmm, bardzo podoba mi się ta propozycja :) Te kremowe dodatki na pewno sprawiają, że całe danie po wyjęciu z piekarnika niemal rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Polecam przepis :)
Usuńz chęcią bym kilka ukradła ;d
OdpowiedzUsuńWpadaj śmiało ;)
UsuńUwielbiam makarony z sosem smietanowym! Pycha :)
OdpowiedzUsuńJa w ogóle uwielbiam makarony :) Pozdrawiam.
UsuńMakarony uwielbiam i ja :-)Twój przepis wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję :)
Usuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńdziękuję! ale smakuje lepiej ;) Pozdrawiam!
UsuńJestem pełna podziwu dla skrupulatności w napełnianiu tych muszelek!
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom, idzie bardzo szybko! ;)
UsuńUwielbiam wszystkie faszerowane makarony <3 I boczek, i wszystko, co kremowe! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMam pytanie: czy użyłaś boczku surowego, czy wędzonego?
OdpowiedzUsuńuzyłam boczku wędzonego wieprzowego krojonego w paski, Dulano, Lidl
Usuńpozdrawiam! :)
yurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
SLZ
salt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
65VH