Wiosenne śniadanie. Kanapka z szynką, jajkiem i rzeżuchą
Lubicie kanapki? Ja uwielbiam, są proste, efektowne i takie pyszne! Smak zależy od dodatków, ale podstawą jest dobrej jakości chleb. Polecam upiec w domu, a gdy chcecie zrobić błyskawiczne śniadanie, kupić wcześniej pełnoziarniste pieczywo.
Ta wiosenna kanapka najlepiej smakuje z majonezem lub z chrzanem. Sekret tkwi w idealnie ugotowanym jajku. Nie może w niej zabraknąć zieleniny, polecam dodać rzeżuchę, która doskonale podkręci jej smak.
składniki,3 kanapki:
3 małe kromki z pełnoziarnistej bagietki
3 plastry ulubionej szynki
2 jajka ugotowane na półmiękko3 łyżeczki majonezu /chrzanu
masło
świeżo ścięta rzeżucha
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
przygotowanie:
Jajka ugotować na półmiękko, ja włożyłam jajka do wrzącej wody i gotowałam 5 minut. (Wodę w rondlu lekko posól. Dzięki temu, że dodasz sól jajko nie będzie słone, ale będzie łatwiej je obrać).
Chleb posmarować masłem, ułożyć szynkę, dodać pokrojone jajko i posmarować łyżeczką majonezu. Posypać rzeżuchą. Doprawić solą i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!
Wygląda smacznie:) Postaram się zrobić taką kanapkę na śniadanie wielkanocne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
http://samolotowoo.blogspot.com
Mam nadzieję, że będa smakowały :) Pozdrawiam!
UsuńJak ja Ci dziękuję za chwilowy oddech od mazurków i innych świątecznych potraw :)) Nie ważne, że z rzeżuchą i z jajkiem jest jakoś tak po prostu bardzo smacznie :))) Jak zwykle potrawy z Twoich zdjęć przyprawiają mnie o ślinotok :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wczoraj kompletnie Cię nie rozumiałam, zafascynowana przedświątecznym pieczeniem. Po zrobieniu szarlotki sztuk 1, baby cytrynowej sztuk 1, mazurka różanego sztuk 1,jestem przesłodozna i marzy mi się jakieś dobre wegetariańskie makaronowe cudo na dzisiejszy obiad... :)
UsuńJakie smakowite!! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń