niedziela, 22 grudnia 2013

Pomarańczowy kurczak z czerwoną cebulą

Przepis na danie z jednego garnka, które "robi się samo", wymaga jedynie wcześniejszego zamarynowania kurczaka. Mięso jest ciekawe w smaku, miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne, z wyczuwalną nutą pomarańczy. Czerwona cebula nadaje ostrości i zapewnia równowagę. Warto postarać się o świeży tymianek, bardzo wzbogaca smak potrawy. Pieczony w ten sposób kurczak pozostaje wilgotny i delikatny, tworząc szybki, świeży obiad, a samo danie na pewno ozdobi świąteczny stół. W dodatku można je podać gorące bez ocierania potu z czoła przy gościach. Jeśli lubicie pomarańcze, spróbujcie tej alternatywy dla klasycznego kurczaka. próbujcie tej alternatywy dla klasycznego kurczaka. Inspirację znalazłam u Marthy Stewart.


składniki,
4 - 6 porcji:


1 cały kurczak ok. 1,5 kg
2 pomarańcze
2 czerwone cebule
2 łyżki oliwy
gałązki świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki roztopionego masła
marynata:
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego tymianku
2 łyżki miękkiego masła
skórka otarta z 1 pomarańczy
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz

plus kilka gałązek tymianku do dekoracji


 
przygotowanie: 
Pomarańcze i cebule pokroić w ósemki, tymianek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło połączyć z czosnkiem, tymiankiem i skórką pomarańczy. Ostrożnie oddzielić skórę kurczaka i umieścić pod nią marynatę, starając się rozprowadzić ją na całości. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Kurczaka przed pieczeniem należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ocieplił w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do środka włożyć po 3 kawałki pomarańczy i cebuli, ząbek czosnku i gałązki tymianku. Nogi kurczaka związać sznurkiem, całość polać i wysmarować roztopionym masłem. Brytfankę wysmarować oliwą, wyłożyć pozostałe pomarańcze i cebulę, a na nich umieścić kurczaka nogami do dołu, wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut, kilka razy podlewając kurczaka sosem spod mięsa. Przewrócić kurczaka na drugą stronę, przemieszać warzywa i piec przez następne 45 minut. Przed końcem pieczenia włączyć na 5 minut funkcję grilla, aby skóra była chrupka i zrumieniona ( 240 st C). Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 minut przed pokrojeniem kurczaka, aby odpoczął. Przed włożeniem na stół można zlać z naczynia wytopiony z kurczaka tłuszcz. Wierzch udekorować tymiankiem. Podawać z lekką sałatką i opiekanymi ziemniaczkami.
Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. wygląda obłędnie :) uwielbiam kyrczaka z nutą pomarańczową

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczny! a smak cytrusów rzeczywiście ładnie pasuje do drobiu

    OdpowiedzUsuń