Lukrowane ciasteczka z gryką
sobota, grudnia 21, 2013
5
Boże Narodzenie
,
ciasteczka gryczane
,
kruche ciasteczka
,
święta
,
zima
Lubię przygotowania do świąt. Co roku jednak obiecuję sobie wybrać prezenty dla najbliższych wcześniej, co roku mi się to nie udaje i kończy się staniem w kolejkach na ostatnią chwilę. Jeśli zatłoczone galerie wolicie omijać szerokim łukiem, albo nie macie pomysłu na świąteczne upominki, polecam wypróbować ulubione i sprawdzone przepisy, i obdarować bliskich jadalnymi drobiazgami. Nawet, jeśli nie będzie to główny podarunek, sprawi, że każdy prezent nabierze niepowtarzalnego i indywidualnego charakteru, a pięknie zapakowane domowe smakołyki z pewnością zrobią na obdarowanych wrażenie. Te dodatkowo pachną obłędnie i zachwycają świątecznym przybraniem.
składniki,
około 30 sztuk:
125 g masła65 g cukru białego60 g cukru trzcinowego1 jajko180 g mąki gryczanej100 g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
dodatkowo:
lukier w tubiecukrowe srebrne perełkiforemki do wycinania ciasteczek
przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodajemy jajko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folie do żywności i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, foremkami wykrawamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 st. Celsjusza. Studzimy i rozpoczynamy dekorowanie.
Smacznego!
O tak! Lubię obdarowywać bliskich takimi właśnie upominkami :) To bardzo miłe :)
OdpowiedzUsuńUściski i najlepsze życzenia świąteczne Aniu!
cudne. po peostu cudne ciasteczka :]
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPIĘKNE :)
OdpowiedzUsuńale cudowne! *.*
OdpowiedzUsuń