sobota, 21 czerwca 2014

Jagodowy sernik na Oreo

W sam raz na pierwszy dzień lata. Niezależnie od pogody, to idealny deser, gdy sezon jagodowy w pełni. Wystarczy dobrej jakości tłusty twaróg i paczka ciasteczek Oreo, a do tego około 250 g świeżych jagód. Dodatkowy plus, to fakt, że do przygotowania całości wystarczy szpatułka, poradzicie sobie bez miksera :)

składniki,
tortownica 23 cm:

masa:
1 kg twarogu w wiaderku (używam Piątnicy)
100 g białej czekolady
1/3 szklanki cukru pudru
2 jaja

2 łyżki mąki ziemniaczanej
spód:
175 g ciasteczek Oreo
50 g masła

plus:
250 g świeżych jagód




przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią do pieczenia. Oreo zblendować z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki.
Jagody szybko umyć i osuszyć. Czekoladę roztopić. Ser wymieszać łyżką z czekoladą, cukrem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Wylać do formy na przygotowany ciasteczkowy spód, wysypać połowę jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut aż ser się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika sernik chłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać resztą jagód.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Połączenie białej czekolady i jagód jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu niesamowicie wygląda, pochłonęła bym przynajmniej pół na raz :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ślinotok normalnie ;)
    A jagód jeszcze w tym roku nie próbowałam :) Nie znasz litości kobieto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Jak obłoczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny kontrast kolorów. Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychotka! musze koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń