Jagodowy sernik na Oreo
W sam raz na pierwszy dzień lata. Niezależnie od pogody, to idealny deser, gdy sezon jagodowy w pełni. Wystarczy dobrej jakości tłusty twaróg i paczka ciasteczek Oreo, a do tego około 250 g świeżych jagód. Dodatkowy plus, to fakt, że do przygotowania całości wystarczy szpatułka, poradzicie sobie bez miksera :)
składniki,
tortownica 23 cm:
masa:
1 kg twarogu w wiaderku (używam Piątnicy)
100 g białej czekolady
1/3 szklanki cukru pudru
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
spód:
175 g ciasteczek Oreo
50 g masła
plus:
250 g świeżych jagód
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią do pieczenia. Oreo zblendować z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki.
Jagody szybko umyć i osuszyć. Czekoladę roztopić. Ser wymieszać łyżką z czekoladą, cukrem, jajkami i mąką ziemniaczaną. Wylać do formy na przygotowany ciasteczkowy spód, wysypać połowę jagód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut aż ser się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika sernik chłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać resztą jagód.
Smacznego!
Połączenie białej czekolady i jagód jest obłędne :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAniu niesamowicie wygląda, pochłonęła bym przynajmniej pół na raz :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMam ślinotok normalnie ;)
OdpowiedzUsuńA jagód jeszcze w tym roku nie próbowałam :) Nie znasz litości kobieto :)
Pysznie wygląda! Jak obłoczek :)
OdpowiedzUsuńCudowny kontrast kolorów. Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńpychotka! musze koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuń