poniedziałek, 9 marca 2015

Wiosenny pudding chia w słoiku

Instagram, facebook, pinterest, blogger. Jestem uzależniona od internetu a jednak przez ostatnie dwa miesiące zaniedbałam każdy z tych portali. Zresztą ten ostatni czas minął nie wiadomo kiedy. Upłynął mi na wybieraniu podłóg, glazury, mniej lub bardziej przydatnych sprzętów i nadzorowaniu ekipy budowlanej. I wreszcie nadszedł czas, aby przenieść się do nowego mieszkania.
Byłam pełna obaw, czy szybko zadomowimy się w nowym miejscu i jak nam będzie się w nim żyć, jednak kawałek ogródka i dużo większa kuchnia, kazały mi zapomnieć o moim lęku w mgnieniu oka. Tworzenie nowego domu razem to fantastyczne uczucie. Teraz, kiedy mamy już gdzie spać i gotować a łazienka działa, pomału wracam do blogowania. Muszę jeszcze dowiedzieć się, jak światło wędruje przez pokoje i gdzie znajdę idealne miejsca do robienia zdjęć. Myślę, że będzie pięknie, bo wnętrze jest pełne słońca, a pierwsze próby za mną. Pudding chia to proste, satysfakcjonujące i bardzo smaczne śniadanie lub przekąska w połowie dnia. Idealny do przygotowania wcześniej i przechowywania w lodówce. Nasiona chia są wypełnione białkiem, kwasem omega-3 i wapniem, a to tego mają właściwości żelujące. Takie śniadanie zapewni Wam energię na nawet bardzo długi dzień :)


składniki:

1 szklanka malin
(świeżych bądź rozmrożonych)
1 pokrojony banan
1 łyżka miodu
3 łyżki nasion chia
1/2 szklanki mleka kokosowego
dodatkowo:
maliny
świeża mięta
pomarańcza




przygotowanie:

Maliny świeże umyć, wrzucić do wysokiego naczynia, dodać pokrojonego banana, mleko kokosowe i miód. Zmiksować. Wsypać nasiona chia i połączyć. Odstawić na minimum 30 minut (lub na noc) do lodówki. Podawać w miseczce lub słoiku zwieńczone świeżymi owocami i miętą.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. W takim razie szczęścia i pozytywnej energii na nowym miejscu zamieszkania:-) A śniadanie pierwsza klasa:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekki, wiosenny i o pięknym kolorze, czego chcieć więcej?: )

    OdpowiedzUsuń