Tarta z niebieskim serem. Najlepsza.

To danie na każdą okazję,  jest smaczne na ciepło, chwilę po wyjęciu z piekarnika i na zimno na drugi dzień. Dodając roszponkę z winegretem i ulubione wino skomponujemy lekką kolację dla dwojga, pakując w pudełko, mamy świetną przegryzkę do pracy. Proste w wykonaniu a przy tym niebanalne. Przepis znalazłam na blogu White Plate, ale nieco zmodyfikowałam proporcje.
"Gruszka i ser pleśniowy to para doskonała. Trochę jak Kargul i Pawlak albo Flip i Flap. Czasem może się znudzi, ale jest jednak ponadczasowa" - czytam na blogu White Plate i zgadzam się z tym w zupełności. Słodka gruszka, intensywny ser pleśniowy, chrupiący słonecznik - mnie to połączenie urzeka za każdym razem i przyznam, że ta tarta należy do moich ulubionych.  Wiem, że nie wszyscy przepadają za niebieskimi serami, dla wyjątkowo niechętnych proponuję zastąpić go serem typu brie.
 składniki:
1 op. ciasta francuskiego
130 g sera pleśniowego
1 duża gruszka lub 2 małe
150 ml śmietany
1 duże jajo
4 łyżeczki pestek słonecznika
 
 
przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto rozwijamy i wylepiamy nim blaszkę. Śmietanę ubijamy z jajkiem w misce. 
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazdo z pestkami, kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy dookoła na cieście. 
Wsypujemy pokruszony ser, wlewamy śmietanę z jajkiem, wierzch posypujemy pestkami słonecznika. 
Pieczemy na środkowej półce ok. 35 minut.
Smacznego!

 



 


18 komentarzy:

  1. Och wygląda wspaniale, uwielbiam każdy składnik tej tarty a całość jest stworzona dla mojego podniebienia. U mnie dzisiaj też była tarta ale z ricottą i szpinakiem, przepis niebawem na blogu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anna Mario! Wspaniała, dokładnie taka jak lubię!
    Pyszności u Ciebie:)
    Pozdrawiam,
    Anna Maria;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, kosztowałam i bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zbiłam, zjadłam :) jest PRZEPYSZNA :) polecam warto :)
    Anno Mario ! dziękuje za przypomnienie,że z czerwonym winem będzie najlepsza. Prawda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upss zrobiła, a nie zbiłam oj te czerwone wino :) - jak dobrze,że jako Anonim

      Usuń
    2. Super, że smakowała, mam nadzieję, że bardziej, niż wino ;)

      Usuń
  5. ps. ten Anonim to ja Lila :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lila, ja wiedziałam, ze Ty jesteś szalona!!! :D

      Usuń
  6. Połączenie genialne <3 I słonecznik - ciekawy pomysł! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wspaniale i bardzo smakowicie :) a wszyscy tak zachwalają, więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko biec po skałdniki do sklepu i upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anno Mario,
    Myślisz, że tarta będzie smaczna na kruchym spodzie?:) Jakoś znudziło mi się ostatnio ciasto francuskie:)

    Lena

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj,

    Leno, na pewno będzie równie dobra! :) Tylko w przypadku kruchego ciasta, podpiecz najpierw spód z obciążeniem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie, dzisiaj ją zrobię tylko proszę o podpowiedź jaką użyć śmietanę ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger