Tarta z niebieskim serem. Najlepsza.
To danie na każdą okazję, jest smaczne na ciepło, chwilę po wyjęciu z piekarnika i na zimno na drugi dzień. Dodając roszponkę z winegretem i ulubione wino skomponujemy lekką kolację dla dwojga, pakując w pudełko, mamy świetną przegryzkę do pracy. Proste w wykonaniu a przy tym niebanalne. Przepis znalazłam na blogu White Plate, ale nieco zmodyfikowałam proporcje.
"Gruszka i ser pleśniowy to para doskonała. Trochę jak Kargul i Pawlak albo Flip i Flap. Czasem może się znudzi, ale jest jednak ponadczasowa" - czytam na blogu White Plate i zgadzam się z tym w zupełności. Słodka gruszka, intensywny ser pleśniowy, chrupiący słonecznik - mnie to połączenie urzeka za każdym razem i przyznam, że ta tarta należy do moich ulubionych. Wiem, że nie wszyscy przepadają za niebieskimi serami, dla wyjątkowo niechętnych proponuję zastąpić go serem typu brie.
składniki:
1 op. ciasta francuskiego
130 g sera pleśniowego
130 g sera pleśniowego
1 duża gruszka lub 2 małe
150 ml śmietany
1 duże jajo
4 łyżeczki pestek słonecznika
przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto rozwijamy i wylepiamy nim blaszkę. Śmietanę ubijamy z jajkiem w misce.
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazdo z pestkami, kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy dookoła na cieście.
Wsypujemy pokruszony ser, wlewamy śmietanę z jajkiem, wierzch posypujemy pestkami słonecznika.
Pieczemy na środkowej półce ok. 35 minut.
Smacznego!
Och wygląda wspaniale, uwielbiam każdy składnik tej tarty a całość jest stworzona dla mojego podniebienia. U mnie dzisiaj też była tarta ale z ricottą i szpinakiem, przepis niebawem na blogu:-)
OdpowiedzUsuńPiękna ta twoja tarta.. :)
UsuńAnna Mario! Wspaniała, dokładnie taka jak lubię!
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie:)
Pozdrawiam,
Anna Maria;)
Dziękuję!
UsuńAnna Maria ;)
Robiłam, kosztowałam i bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że smakowała, super! :)
Usuńzbiłam, zjadłam :) jest PRZEPYSZNA :) polecam warto :)
OdpowiedzUsuńAnno Mario ! dziękuje za przypomnienie,że z czerwonym winem będzie najlepsza. Prawda :)
upss zrobiła, a nie zbiłam oj te czerwone wino :) - jak dobrze,że jako Anonim
UsuńSuper, że smakowała, mam nadzieję, że bardziej, niż wino ;)
Usuńps. ten Anonim to ja Lila :)
OdpowiedzUsuńLila, ja wiedziałam, ze Ty jesteś szalona!!! :D
UsuńPołączenie genialne <3 I słonecznik - ciekawy pomysł! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda wspaniale i bardzo smakowicie :) a wszyscy tak zachwalają, więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko biec po skałdniki do sklepu i upiec :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! ;) pozdrawiam!
UsuńAnno Mario,
OdpowiedzUsuńMyślisz, że tarta będzie smaczna na kruchym spodzie?:) Jakoś znudziło mi się ostatnio ciasto francuskie:)
Lena
Witaj,
OdpowiedzUsuńLeno, na pewno będzie równie dobra! :) Tylko w przypadku kruchego ciasta, podpiecz najpierw spód z obciążeniem :) Pozdrawiam!
Wygląda smakowicie, dzisiaj ją zrobię tylko proszę o podpowiedź jaką użyć śmietanę ��
OdpowiedzUsuń