Strony

poniedziałek, kwietnia 22, 2013

Ziemniaki pieczone z tymiankiem, cytryną i czosnkiem

Aromatyczne ziemniaki pieczone z ziołami, czosnkiem i oliwą są wspaniałym dodatkiem do mięs z grilla. Te są delikatnie miekkie w środku i chrupiące z zewnatrz. To doskonała alternatywa dla frytek, a w tej wersji ziemniaki mają śródziemnomorski aromat ziołowo-cytrynowo-czosnkowy, który przywołuje lato. Przepis zmodyfikowałam na podstawie tego, który znalazłam u Asi z Kwestii Smaku na  ziemniaki z rozmarynem i cytryną. Świetnie sprawdziły się na niedzielny obiad podane z wieprzowymi polędwiczkami z grilla i sałatą. Ziemniaki i marynatę możemy przygotować wczesniej, wtedy przygotowanie skróci się do czasu pieczenia.
składniki,
4 porcje:
1o średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny 
3 łyżeczki suszonego tymianku 
6 nieobranych ząbków czosnku 
sól morska 
pieprz cytrynowy




przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 12 minut, następnie odcedzić.
Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę oraz sok z cytryny. Włożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem,wymieszać. Dodać ząbki czosnku, posypać tymiankiem.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut, w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie w środku. Od czasu do czasu. Następnie włączyć funkcję grilla, zmienić temp. na 220stopni i rumienić ziemniaki przez 10 minut.
 
Smacznego! 

 

 



Ten przepis bierze udział w konkursie. Podoba Ci się, kliknij:


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - zagłosuj na moje zdjęcie!
 
Dziękuję!
Anna Maria

17 komentarzy:

  1. Fantastyczne ziemniaczki! Idealne do grilla :)
    P.S. W czas pieczenia wkradł się błąd ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i za czujność też ;) Poprawione!

      Usuń
  2. Ja uwielbiam ziemniaki!! Moja nowa bratowa jako wkupny prezent ;) sprzedała mi rewelacyjny przepis na takie kartofelki, piecze się je z ... ogórkami kiszonymi :) ale generalnie są bardzo podobne do Twoich i właśnie idealne do obiadku z mięsiwem ale i same smakują wyśmienicie!!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kiszonymi ogórkami? ale patent :) do wypróbowania, pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ale apetytu narobiłaś mi tymi ziemniaczkami :-)Uwielbiam pieczone ziemniaczki.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, w końcu jestem Poznaniarą :) na Twoje chętnie bym sie rzuciła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się, głosuję na Twoją potrawę na Wykrywaczu smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w swojej wersji ziemniaczków z piekarnika, ich nie obieram, co najwyżej z grubsza umyje :) Nie cierpię obierać ziemniaków! Ale takie pieczone uwielbiam. Do tego sos czosnkowy, kiszony ogórek i więcej mi nic nie trzeba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te rpawdziwe młode polskie na pewno tylko bede szorować, te nie wyglądały najlepiej bez obierania :)

      Usuń
  7. dziękujemy za dołączenie do konkursu, zachęcamy do zainstalowania bannerka żeby zebrać jak najwięcej głosów :) pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, takie proste, a takie pyszne - coś specjalnie dla takiego ziemniakożercy, jak ja! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. to ja sobie jutro takie przyrządzę, miałam ochotę na coś niezwykłego z ziemniaka. Ostatnio odkrywam je na nowo. Moje ulubione niedawno to polane olejem z pestek dyni. Ale te też polubię bo uwielbiam tymianek.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger