Wiosenny krem ze szpinaku.

Czy szpinak może być niesmaczny? Według mnie tylko w szpitalu, tam jako dziecko brunatną breję solidarnie ze wszystkimi wyrzucałam do doniczek z kwiatkami. Długo potem nie mogłam się przemóc by po niego sięgnąć, a teraz nie wyobrażam sobie, by go brakło w mojej kuchni. Świetny do dań z makaronu- spróbujcie ten przepis ze szpinakiem, nieoceniony w wielu sałatkach i zielonych koktajlach. Dzisiaj kolej na rozgrzewającą i bardzo szybką w przygotowaniu, a do tego pożywną zupę krem. To wynik improwizacji z tego, co miałam w lodówce, fajna propozycja w sam raz na wciąż chłodne wiosenne dni.
składniki,
2 porcje:

350 g szpinaku
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki posiekanej cebuli
1/2 ząbka czosnku, posiekanego
200ml bulionu warzywnego
1 mały jogurt
1 mały serek ziołowy
kwaśna śmietana do dekoracji
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
+ grzanki z masłem czosnkowym

przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wlać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dusić na małym ogniu przez około 3 minuty, nie rumieniąc. Wlać bulion, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, zagotować. Dodać szpinak. Gotować przez 5 minut, następnie zdjąć z ognia i zmiksować razem z jogurtem i serkiem ziołowym. Zupę doprawić gałką muszkatołową.
Podawać gorącą udekorowaną kwaśną śmietaną i listkami szpinaku, na większy głód z grzankami czosnkowymi.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pysznie! Ja ostatnio robiłam koktajl ze szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja lubię szpinak od niedawna :) głównie z makaronami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak jeszcze może być niesmaczny podczas stosowania diety 10 dniowej. Nie pamiętam nazwy, ale pamiętam, że jadło się na obiad taką paćkę ze szpinaku i sama nie mogę uwierzyć jak to możliwe, że po zastosowaniu tej "diety" nie znienawidziłam tego zielonego cuda. Odpowiednio przyprawiony jest boski w zupie, na pizzy, w jajecznicy no i z makaronem. Przyznam się, że sama nigdy nie robiłam kremu ze szpinaku, ale Twój wygląda tak obłędnie, że przyszedł czas i na to. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. świeży szpinak najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam szpinak! taki krem musi świetnie smakować :) i do tego to samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinaku w takiej postaci jeszcze nie jadłam,
    pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zielono i wiosennie :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny kolor, aż zachciało mi się szpinaku w dużych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger