Chrupiący stek z majonezowym curry z mango

Coś dla tych, którym idee wegetarianizmu są zupełnie obce i nie wyobrażają sobie obiadu bez solidnej porcji mięsa. Tradycyjny wołowy stek z sosem na bazie domowego majonezu i słodkiego mango. Klasyka w nowej formie. Przepis na majonezowe curry z mango pochodzi z magazynu "To jest pyszne".
 
składniki,
4 porcje:


4 steki wołowe
(ok 170g, 3 cm grubości)
2 łyżki oleju
sól
pieprz

sos:
250g domowego majonezu*
2 łyżki pasty curry
2 łyżki soku z limonki
1/2 dojrzałego mango
sól
cytrynowy pieprz

 
*domowy majonez:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
250ml oleju
2 lyżki soku z cytryny
sól
biały pieprz
cukier

Żółtka i musztardę ubić trzepaczką. Wciąż ucierając dodawać kroplami ok.50ml oleju. Masa powinna mieć kremową konsystencję. Delikatnie wlać pozostały olej. Całość ucierać, aż powstanie kremowy majonez. Pod koniec dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.


przygotowanie:
 
Steki umyć i osuszyć. Na patelni grillowej rozgrzać olej. Smażyć na dużym ogniu przez około minutę z każdej strony. Oprószyć sola i pieprzem. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po 2 minuty.
 
Do majonezu dodać sok z limonki i pastę curry. Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Dodać do majonezu. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze sokiem z limonki, podawać ze stekiem i ulubioną sałatą.
 
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. W tym momencie mój mąż porzuca Opole i frunie do Ciebie na skrzydłach po ten stek ;) nie wiem czy jestem w stanie prawidłowo zrobić takie danie bo ze mnie taki mięsożerca, że lepiej nie mówić ;) ale ostatnie urodziny Artura dosyć olałam, nie z premedytacją ale przez żarłostację i może takim cuś jestem w stanie udobruchać Artura ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak patrzę na zdjęcie to mi aż ślinka cieknie tak fanie to wszystko wyglada:D

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak solidny kawal miecha :) ciekawy pomysl na dodatek w postaci mango, super polaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane a przepis muszę wypróbować, podoba mi się ten sos z mango !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się pięknie! Wersja tego majonezu mnie zaintrygowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger