Strony

sobota, czerwca 29, 2013

Lekki desernik z czereśniami

Mimo, że uwielbiam spędzać czas na pichceniu w kuchni, większość deserów, które przygotowuję należy do kategorii OMG! Za godzinę wpadną znajomi, muszę zrobić coś słodkiego! ;) Poza tym, lato nie sprzyja siedzeniu przy rozgrzanym piekarniku, więc chętnie sięgam po ciasta bez pieczenia. Szybciej zrobiony deser nie oznacza wcale, że będzie on mniej smaczny!
Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie truskawkowy przepis na sernik bez pieczenia od Call Me Cupcake. Gwarantuję, że uda się Wam za każdym razem. Spód z ciasteczek owsianych z mąki razowej, z dodatkiem masła. Idealnie kremowa i puszysta masa serowa z mascarpone i czereśniami, a na wierzchu masa owoców! Doskonały lekki deser. Czereśnie są niezbędne, dlatego to ciasto jest idealne na letnie popołudnie, kiedy sezon na t eowoce trwa. Pamiętajcie, aby wyjąć je z zamrażarki co najmniej 20-30 minut przed podaniem!
  


składniki,
12 porcji

(tortownica 18 - 20cm):

1 paczka ciastek owsianych.
(około 150 g)
50 g masła,
roztopionego
150 g sera mascarpone
150 g gęstego sera twarogowego
150 ml śmietany kremówki
2/3 szklanki drobnego cukru
1 garść wydrylowanych czereśni
 
plus
dodatkowe czereśnie do dekoracji
 
 
 
 
 

przygotowanie:
Wymieszać herbatniki w malakserze, aż będą drobno zmielone. Połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć do tortownicy 18 - 20 cm wyścielonej folią spożywczą i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do zamrażarki na czas przyrządzania masy.
Czereśnie zmiksować z cukrem. W dużej misce wymieszać mascarpone z twarogiem i ubić, aż masa będzie kremowa. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna. Dodać przecier owocowy i miksować do połączenia składników. Wlać masę na przygotowany spód, przykryć folią spożywczą i zamrozić (około 2-3 godziny). Wyciągnąć z zamrażarki co najmniej 20-30 minut przed podaniem. Udekorować świeżymi czereśniami.

Smacznego!

 
 
 
 
 
 

16 komentarzy:

  1. Na sam widok ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciacho jest cudowne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! i ja preferuję takie ciasta na chrupiących ciasteczkach, bez pieczenia... a do tego mascarpone i świeże owoce - to jest to co tygrysku lubią najbardziej :) połączenie niezawodne! A w Twoich zdjęciach można się zakochać :) ja jem oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny! Nie mogę się napatrzeć, w dodatku zdjęcia takie śliczne! Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekki, słodki i pyszny... Ależ chętnie porwałabym kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale śliczne! Na takie serniki muszę mieć ochotę i po przeczytaniu przepisu właśnie mam: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też, chociaż najszczerszą miłością kocham serniki pieczone, na widok tego zgłodniałam. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny, dziękuje za komentarze, czytam zawsze i wszystkie, ale nie zawsze nadążam z odpowiadaniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A jakiego serka twarogowego użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piątnicy, bo jest bardzo gęsty :) Pozdrawiam!

      Usuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger