Szarlotka Alzacka

To był ciężki tydzień. W pracy szaleństwo, za oknem skwar na zmianę z deszczem. W menu same warzywa. Po całym tygodniu jedzenia sałaty, zamarzyła mi się szarlotka! I to nie jakaś tam szarlotka, ale alzackie ciasto z jabłkami. Nie wiem, czy bardziej spowodowały to truskawki, maliny i jagody wysypujące się z każdego bloga, czy piękne jabłka, które znalazłam na straganie tuż obok sałaty. Musiałam ją zrobić. To dla mnie ideał szarlotki. Warunek - dobre jabłka. Jeśli nie lubicie rozgotowanych i przesmażonych papek udających jabłkowe nadzienie, to ciasto Wam posmakuje! Delikatny maślany kruchy spód i cząstki jabłek zanurzone w waniliowym kremie. Mmm... Pycha! Jeśli nie macie jeszcze pomyslu na weekendowe ciasto - skuście się!

 
składniki,
tortownica ok 22cm:
 
spód:
120 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła
3 żółtka,
łyżka masła
łyżka bułki tartej do formy

farsz:
100 ml kwaśnej śmietany 30-proc.
3 łyżki cukru
szczypta gałki muszkatołowej
3 jabłka (najlepiej Golden delicious.)
łyżka soku z cytryny
2 łyżki brandy
łyżka roztopionego masła
łyżka płatków migdałowych,
łyżka posiekanych orzechów laskowych


przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przesiej mąkę z cukrem i solą. Do mąki zetrzyj na tarce zimne masło. Dodaj żółtka
i szybko zagnieć. Wysmaruj formę masłem, wysyp bułką. Rozwałkuj ciasto, przełóż do foremki, przykryj folią. Włóż na 30 minut do lodówki. Nakłuj ciasto widelcem i piecz 15–18 minut, aż brzeg stanie się złocisty, a środek będzie suchy. Wystudź.
Wymieszaj śmietanę z cukrem i gałką, wyłóż na spodzie ciasta. Przekrój jabłka na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na plasterki, skrop sokiem z cytryny i brandy. Na masie ze śmietany układaj plasterki jabłka, tak aby jeden nachodził na drugi. Posmaruj roztopionym masłem, posyp płatkami migdałowymi i orzechami i piecz przez 25–30 minut.
 
Smacznego!

 
 
 

10 komentarzy:

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger