Figi doskonałe. Z mozzarellą i szynką parmeńską.

 
Zawierają witaminy C, z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają m.in. potas, magnez i fosfor. Są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich roślin.
A do tego są nieziemsko pyszne! 
 
Czekam na nie z utesknieniem cały rok. W Grecji sprzedawane za grosze na każdym rogu ulicy, smakują południowym słońcem. W rodzimych marketach wybierajcie te ciemne o intensywnym kolorze, będą dojrzałe i najlepsze w smaku.
 
Ja lubię je w różnej postaci, w tartach, deserach, na ciastach, z makaronem, w sałatkach, naleśnikach, w dżemie, na kanapce.  Z miodem i balsamico w towarzystwie mozzarelli i szynki parmeńskiej, tworzą świetną kompozycję.
 
figi!
 
Tym razem przepis, który pojawia się w wielu miejscach, jest niezwykle prosty i szybki, i w swojej prostocie genialny! Jesli lubicie figi, posmakuje Wam, jeśli dopiero chcecie ich spróbwać, polecam zacząć od tej przekąski.
 


składniki,
2 porcje:

4 świeże figi
(fioletowe)
4 kawałeczki mozzarelli
4 plasterki szynki parmeńskiej
garść rukoli
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

zredukowany ocet  balsmaiczny
(ocet balsamiczny gotujemy na małym ogniu aż się zredukuje i nabierze konsystencji syropu)

2 łyżeczki płynnego miodu
 
 
 
 
 
 
 
 
przygotowanie:
 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Górną część fig naciąć na krzyż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie włączyć funkcje grilla i zapiekać kolejne 5 minut.
 
Wyjąć figi z piekarnika, włożyć w nacięcie po kawałku mozzarelli, owinąć szynką parmeńską i ułożyć na rukoli. Polać zredukowanym octem balsamicznym i miodem. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.
 
Smacznego!
 




 

7 komentarzy:

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger