Figi doskonałe. Z mozzarellą i szynką parmeńską.
Zawierają witaminy C, z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają m.in. potas, magnez i fosfor. Są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich roślin.
A do tego są nieziemsko pyszne!
Czekam na nie z utesknieniem cały rok. W Grecji sprzedawane za grosze na każdym rogu ulicy, smakują południowym słońcem. W rodzimych marketach wybierajcie te ciemne o intensywnym kolorze, będą dojrzałe i najlepsze w smaku.
Ja lubię je w różnej postaci, w tartach, deserach, na ciastach, z makaronem, w sałatkach, naleśnikach, w dżemie, na kanapce. Z miodem i balsamico w towarzystwie mozzarelli i szynki parmeńskiej, tworzą świetną kompozycję.
figi!
Tym razem przepis, który pojawia się w wielu miejscach, jest niezwykle prosty i szybki, i w swojej prostocie genialny! Jesli lubicie figi, posmakuje Wam, jeśli dopiero chcecie ich spróbwać, polecam zacząć od tej przekąski.
składniki,
2 porcje:
4 świeże figi
(fioletowe)
4 kawałeczki mozzarelli
4 plasterki szynki parmeńskiej
garść rukoli
sól morska
4 świeże figi
(fioletowe)
4 kawałeczki mozzarelli
4 plasterki szynki parmeńskiej
garść rukoli
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
zredukowany ocet balsmaiczny
(ocet balsamiczny gotujemy na małym ogniu aż się zredukuje i nabierze konsystencji syropu)
2 łyżeczki płynnego miodu
zredukowany ocet balsmaiczny
(ocet balsamiczny gotujemy na małym ogniu aż się zredukuje i nabierze konsystencji syropu)
2 łyżeczki płynnego miodu
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Górną część fig naciąć na krzyż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie włączyć funkcje grilla i zapiekać kolejne 5 minut.
Wyjąć figi z piekarnika, włożyć w nacięcie po kawałku mozzarelli, owinąć szynką parmeńską i ułożyć na rukoli. Polać zredukowanym octem balsamicznym i miodem. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską.
Smacznego!
Mmm wygląda idealnie jak dla nie mnie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam figi i mi nie posmakowały, ale na taką wersję z chęcią bym się jeszcze raz skusiła :)
OdpowiedzUsuńWygląda to wszystko niezwykle :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają doskonale ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochane! :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest pyszne, a zdjęcia piękne!:)
OdpowiedzUsuń