Strony

poniedziałek, września 02, 2013

Mamma mia, czyli pizza con tonno.

Pizza, to jedno z tych, które lubią prawie wszyscy, wystarczy wybrać grubość ciasta i ulubione składniki. W dzieciństwie zazdrościłam koleżankom mieszkającym w mieście, bo moment kiedy ktoś dzwoni do drzwi z okrzykiem pizza, wydawał mi się wyjątkowy. W tamtych czasach Babcia robiła domową pizzę na grubym ciescie, pyszną, choć nie mającą nic wspólnego z tą włoską. Potem, na studiach, pizza była często ratunkiem, by przetrwać. Przyszedł jednak moment, gdy w końcu zabrałam się za nią w domu. I było wielkie rozczarowanie, wychodziła zbyt chrupka, nie wyrastała, jak trzeba, i nie smakowała jak powinna. Miałam pizzowy kompleks. Ale niedawno, na urodziny, dostałam od przyjaciół kamień do pizzy. I w końcu, w wieku 30 lat, potrafię przyrządzić idealną włoską pizzę na cienkim cieście. Jeśli wahacie się, czy kupić taki kamień - szczerze polecam! Puszysta chrupiąca pizza jest gotowa w zaledwie kilka minut.


składniki:

ciasto
2 pizze:

250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

sos pomidorowy:
pasta pomidorowa lub przecier
oliwa extra vergine
suszone oregano Kamis
słodka papryka Kamis
sól Prowansalka Kamis
(polecam!)
na wierzch:
1 kulka mozzarelli
1/4 czerwonej cebuli
ok. 80 g tuńczyka w oleju
ok. 10 czarnych oliwek

oregano (używam Kamis)


przygotowanie:
 
Piekarnik ustawić na największą moc ( u mnie 250℃), włożyć do środka kamień, ewentualnie blaszkę. Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 30minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z solą przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Pastę pomidorową lub przecier wymieszać z oliwą, doprawić solą, suszonym oregano i papryką.
Mozzarellę pokroić na cienkie plastry, cebule w piórka, oliwki odsączyć, tuńczyka rozdrobnić,
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę, jeśli trzeba. (Jeśli robicie jedna pizzę, gotowe ciasto można zamrozić).
Pizzę położyć na papierze do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym, dodać mozzarellę, ułożyć resztę składników, posypać dodatkowym oregano.
Szybkim ruchem z pomocą łopatki zsunąć na  nagrzany kamień/ blaszkę. Piec w wysokiej temperaturze przez 7-8 minut. Od razu podawać.

Smacznego!
 
 

14 komentarzy:

  1. Domowa pizza, to zawsze najlepsze wyjście, kiedy nie wiadomo co przygotować na obiad/kolację :) Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no no zastanawiałam się na kolację.... tylko tych czarnych oliwek Mój S nie przełknie ;( się zdejmie z jego kawałka.

    OdpowiedzUsuń
  3. az poczułam jej zapach ;) chociaż nie przepadam za oliwkami tu mnie kusza

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pizza wygląda idealnie! Ciasto takie jak lubię czyli cieniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha:) już dawno nie jadłam pizzy, chyba będę musiła to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne ciasto, takie cieniutkie! A tunczyk jest jednym z moich ulubionych dodatkow do pizzy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wole pizze na średnim cieście :P nie za grube, nie za cienkie. Chociaż nie... Kocham wszystkie pizze :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Choć ostatnio pizza i makarony jadłam wyjątkowo często, to muszę powiedzieć,ze są to dania, których nigdy nie mam dość.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia:-) A kamień już mam od dawna:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie szukałam przepisu na ciasto do pizzy :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wszystkie komentarze! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger