Maślane ciasteczka z rodzynkami
niedziela, stycznia 12, 2014
9
ciasteczka kruche
,
ciasteczka maślane
,
ciasteczka z rodzynkami
,
ciastka
,
na drugie śniadanie
,
słodkie co nieco
Nie ma nic przyjemniejszego, niż pieczenie ciasteczek. Te są kruche, pyszne, słodkie i tak bardzo maślane. Dla mnie to ciastka idealne. Przygotowanie ich jest błyskawiczne. Po wystudzeniu można wrzucić do słoika i sięgać, kiedy tylko przyjdzie nam ochota. Idealnie smakują ze szklanką zimnego mleka. Wystarczy dodać ulubiony magazyn lub książkę i przepis na leniwe popołudnie gotowy :)
składniki:
150 g masła
120 g drobnego cukru do wypieków
2 żółtka
230 g mąki pszennej
40 g rodzynek
dodatkowo:
papier do pieczenia
duża blaszka
przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Masło z cukrem utrzeć mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtka i zmiksować ponownie. Następnie dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. Wgnieść w ciasto rodzynki. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spory odstęp. Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć. Piec ciasteczka około 15 minut, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!
Uwielbiam mocno maślane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńNa takie ciacha ochota zawsze jest:-). Pozdrowienia Aniu:-)
OdpowiedzUsuńTakie klasyczne właśnie są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńPiękne i jakie proste!
OdpowiedzUsuńAniu, na jakiego maila mogę do Ciebie napisać? Jako żywo, nie mogę znaleźć adresu!
Pozdrawiam:)
Chyba zjadło mi komentarz.... Bardzo prosty przepis, a wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńAniu, na jakie adres mogę do Ciebie napisać? Jako żywo nie widzę maila.
Pozdrawiam:)
Hej :) na amplachta@gmail.com albo zapraszam na fb :) pozdrawiam!
UsuńDostałaś?
Usuńbardzo fajne,takie domowe
OdpowiedzUsuńzima to najlepsza pora dla takich wypieków!
do zrobienia, koniecznie,
OdpowiedzUsuńspróbuj dodać jeszcze kiedyś suszonej żurawiny albo malin mmmm