Drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką
czwartek, maja 22, 2014
4
ciasto drożdżowe
,
ciasto na lato
,
ciasto z owocami
,
ciasto z rabarbarem
,
ciasto z truskawkami
,
drożdżowe z kruszonką
To ciasto jest idealne z trzech powodów. Pierwszy to kruszonka - słodkie grudki wydawały mi się zawsze najlepsza częścią ciasta, w dzieciństwie obskubywałam słodki wierzch, a teraz uwielbiam wyjadać ją już na surowo, więc zawsze robię odrobinę więcej, niż w przepisie. Ta migdałowa jest jeszcze pyszniejsza niż tradycyjna. Powód drugi to owoce - możecie użyć tych, które lubicie najbardziej, najlepiej sezonowych, ja wybrałam truskawki i rabarbar. I po trzecie - choć ciasta drożdżowe wyrastają mi czasem aż nadto, najbardziej smakują mi te lekko zakalcowate miejsca tuż pod owocami.
składniki:
250 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
2 żółtka
40 g drobnego cukru30 g miękkiego masła
100 ml ciepłego mleka
szczypta soli
2 długie łodygi rabarbaru
2 garście truskawek
3 łyżki brązowego cukru
migdałowa kruszonka:
20 g mąki
40 g mielonych migdałów
30 g cukru
30 g zimnego masła
wszystkie składniki rozetrzeć w misce
przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Tortownice 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. W połowie mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i mąki. Odstawić na około 15 minut, aż się spieni. Do misy miksera wsypać mąkę, sól, cukier, dodać pokrojone masło i żółtka oraz drożdże. Wyrabiać mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i nie będzie kleić się do rąk (ok.15 minut). Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut.
W międzyczasie przygotować owoce - rabarbar umyć, obrać, pokroić na ok. 1 cm kawałki, truskawki wypłukać i pokroić w ćwiartki, zasypać brązowym cukrem.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto będzie rosło, nie przejmujcie się, że w formie zostaje sporo miejsca. Na wierzch wyłożyć odsączone owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
Smacznego!
mmmmmm :) uwielbiam takie owocowe ciasta z kruszonką :) pychotka!
OdpowiedzUsuńOwocowe ciasta z kruszonką mają swój niebanalny urok, uwielbiam je; )
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny, ja niesamowicie uwielbiam kruszonkę! :)
OdpowiedzUsuń