Zapiekana owsianka z rabarbarem i truskawkami

Prawda jest taka, że owsiankę albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli spróbujecie tej, macie znakomitą szansę na to pierwsze. Bill Granger, który był moją inspiracją, nie bez powodu umieścił zapiekaną owsiankę wśród swoich najlepszych dań. Zdaję sobie sprawę, że nie zaczął się jeszcze sezon truskawkowy, ale kiedy zobaczyłam je w warzywniaku obok rabarbaru, nie mogłam się powstrzymać! Dzisiejsze śniadanie jest ogromną dawką energii. Przygotowanie zajmie chwilę, więc możecie je przyrządzać nie tylko w niedzielę.


składniki:
owoce:
1 gałązka rabarbaru
kilka truskawek
3 łyżki syropu waniliowego
owsianka:
garść płatków owsianych 2 łyżki posiekanych migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki miękkiego brązowego cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
250 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli




Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Połączyć płatki owsiane, migdały, wiórki, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i cynamon. Zamieszać. Dolać mleczko kokosowe i ekstrakt waniliowy. Wymieszać i piec 30 minut. W tym czasie rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, truskawki przepołowić. Do rondelka wrzucić rabarbar, polać syropem i dusić przez kilka minut. Wymieszać z połówkami truskawek. Owsiankę posypać pozostałym cukrem i wstawić do piekarnika z funkcją grilla (220st) jeszcze na 15 minut, by wierzch stał się chrupiący. Na wierzch wyłożyć owoce, podawać gorącą!



Smacznego!


7 komentarzy:

  1. świetny pomysł na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i rabarbar to naprawdę pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka owsianka musi smakować cudownie! niczym ciasto z rabarbarem :) uwielbiam takie pomysły na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja owsiankę uwielbiam i to w każdej postaci: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna śniadaniowa opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką jutro zrobię na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger