Zapiekana owsianka z rabarbarem i truskawkami
niedziela, maja 04, 2014
7
energia na śniadanie
,
mleczko kokosowe
,
na weekend
,
owsianka
,
pomysł na rabarbar
,
rabarbar
,
szybkie śniadanie
,
śniadanie
,
truskawki
,
wege
,
zapiekana owsianka
Prawda jest taka, że owsiankę albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli spróbujecie tej, macie znakomitą szansę na to pierwsze. Bill Granger, który był moją inspiracją, nie bez powodu umieścił zapiekaną owsiankę wśród swoich najlepszych dań. Zdaję sobie sprawę, że nie zaczął się jeszcze sezon truskawkowy, ale kiedy zobaczyłam je w warzywniaku obok rabarbaru, nie mogłam się powstrzymać! Dzisiejsze śniadanie jest ogromną dawką energii. Przygotowanie zajmie chwilę, więc możecie je przyrządzać nie tylko w niedzielę.
składniki:
owoce:
owsianka:1 gałązka rabarbarukilka truskawek3 łyżki syropu waniliowego
garść płatków owsianych 2 łyżki posiekanych migdałów1 łyżka wiórków kokosowych
3 łyżki miękkiego brązowego cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu250 ml mleka kokosowegoszczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Połączyć płatki owsiane, migdały, wiórki, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i cynamon. Zamieszać. Dolać mleczko kokosowe i ekstrakt waniliowy. Wymieszać i piec 30 minut. W tym czasie rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, truskawki przepołowić. Do rondelka wrzucić rabarbar, polać syropem i dusić przez kilka minut. Wymieszać z połówkami truskawek. Owsiankę posypać pozostałym cukrem i wstawić do piekarnika z funkcją grilla (220st) jeszcze na 15 minut, by wierzch stał się chrupiący. Na wierzch wyłożyć owoce, podawać gorącą!
Smacznego!
świetny pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńTruskawki i rabarbar to naprawdę pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńtaka owsianka musi smakować cudownie! niczym ciasto z rabarbarem :) uwielbiam takie pomysły na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńA ja owsiankę uwielbiam i to w każdej postaci: )
OdpowiedzUsuńŚwietna śniadaniowa opcja :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuńTaką jutro zrobię na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń