Kokosowy sernik na zimno z truskawkami
sobota, lipca 26, 2014
4
ciasto bez pieczenia
,
deser z truskawkami
,
desernik na lato
,
kokos i truskawki
,
sernik kokosowy
,
sernik na zimno
Mój ulubiony deser na lato. Aksamitny sernik na zimno o smaku kokosowym z dodatkiem Malibu i wiórków kokosowych, obłożony truskawkami. Znajdziecie go w najnowszym numerze Spring Plate:
składniki:
spód:
100 g ciasteczek kokosanek
100 g wiórków kokosowych
50 g masła
masa:
1 puszka 400 g mleka kokosowego
700 g twarogu śmietankowego
1/2 szklanki cukru
100 ml likieru Malibu
5 czubatych łyżeczek żelatynyna wierzch:
garść wiórków kokosowych do posypania
około 250 g truskawek
przygotowanie:
spód: Formę o wymiarach 20 cm o wysokości 6 - 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zblendować z wiórkami kokosowymi, dodać roztopione masło. Wyłożyć dno formy, dociskając łyżką.
masa: Odlać 1/2 szklanki mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg, cukier i likier, dokładnie wymieszać. Mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzać na małym ogniu, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać do masy serowo - kokosowej ciągle mieszając. Wylać na przygotowany spód. Posypać wiórkami kokosowymi.Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia- na kilka godzin. Truskawki pokroić w ćwiartki i wyłożyć na wierzch.
Smacznego!
Wow, ten sernik wygląda obłędnie! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
Cudowny<3
OdpowiedzUsuńAleż rewelacyjnie wygląda :) muszę wypróbować - uwielbiam takie serniczki z owocami na kruchym spodzie :)
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuń