Kokosowy sernik na zimno z truskawkami

Mój ulubiony deser na lato. Aksamitny sernik na zimno o smaku kokosowym z dodatkiem Malibu i wiórków kokosowych, obłożony truskawkami. Znajdziecie go w najnowszym numerze Spring Plate:

składniki:
spód:
100 g ciasteczek kokosanek
100 g wiórków kokosowych
50 g masła

masa:

1 puszka 400 g mleka kokosowego
700 g twarogu śmietankowego
1/2 szklanki cukru
100 ml likieru Malibu
5 czubatych łyżeczek żelatyny
na wierzch:
garść wiórków kokosowych do posypania
około 250 g truskawek 





przygotowanie: 
spód: Formę o wymiarach 20 cm o wysokości 6 - 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zblendować z wiórkami kokosowymi, dodać roztopione masło. Wyłożyć dno formy, dociskając łyżką. 
masa: Odlać 1/2 szklanki mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg, cukier i likier, dokładnie wymieszać. Mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzać na małym ogniu, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać do masy serowo - kokosowej ciągle mieszając. Wylać na przygotowany spód. Posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia- na kilka godzin. Truskawki pokroić w ćwiartki i wyłożyć na wierzch.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Wow, ten sernik wygląda obłędnie! *.*
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ rewelacyjnie wygląda :) muszę wypróbować - uwielbiam takie serniczki z owocami na kruchym spodzie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger