Cupcakes podwójnie kokosowe

Od rana miałam ochotę zrobić muffiny, ale w lodówce ani mleka, ani jogurtu, za to w spiżarni uzbierało mi się kilka puszek mleka kokosowego i pomyślałam, że fajnie je wykorzystać jako zamiennik. Do tego znalazła się duża paczka wiórków kokosowych i resztka likieru Malibu. Zapowiadało się pysznie i tak wyszło. To najlepsze cupcakes, jakie kiedykolwiek zrobiłam, co potwierdzili wszyscy testujący babeczki :) Są wilgotne, aksamitne i doskonale kokosowe.

składniki,

12 sztuk:

2 jajka
150 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
100 g cukru

1/4 laski wanilii
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml mleka kokosowego (gęsta część puszki 400ml)

50 ml oleju
(masa ma być lejąca ale gęsta)

krem:
100 g mascarpone
100g śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka Malibu
 

dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania


przygotowanie:


muffiny: Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.W misce roztrzepujemy jaja, olej i mleko kokosowe. W drugiej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, dodajemy wanilię i wiórki kokosowe. Wlewamy kokosową mieszankę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do papilotek w formie na muffiny i pieczemy ok. 35-40 minut na półce drugiej od dołu. Wyciągamy i zostawiamy w formie do wystygnięcia.

masa: Śmietanę ubijamy na sztywno dodając powoli cukier, następnie delikatnienie wmiksowujemy mascarpone i likier. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i chłodzimy w lodówce.


Wierzch każdej babeczki zdobimy kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce, wyciągamy 30 minut przed podaniem.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Hmmm uwielbiam kokos, a tu muffinki potrójnie kokosowe! Muszę wypróbować! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha... Ah z rana oglądać takie słodkości, od zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko, jak one wspaniale wyglądają!!! Są piękne! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cu-do-wne! Jak uwielbiam kokosa, z chęcią, wielką chęcią skusiłabym się na taką babeczkę do popołudniowej sobotniej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie jadłam nic kokosowego, skusiłabym się na takiego muffina;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie kokos bardzo pasuje do takich rzeczy i te babeczki już wyglądają obłędnie. Ja jeszcze lubię robić muffinki czekoladowe z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i jak na tą chwilę to jest wręcz uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger