Kokosowy desernik z gruszką i tymiankiem

Na dobre zadomowiliśmy się już w nowym miejscu. Słoneczne dni z przyjemnością spędzam w naszym mini ogródku. To on pochłaniał przez ostatni miesiąc nasz wolny czas. Efekt jest co najmniej zadowalający, mamy swoje miejsce, w którym można poleniuchować po całym dniu pracy.  Idealny na upały, bo bez pieczenia. A jeśli lenistwo, to koniecznie z pysznym deserem. Jeśli chcecie na chwilę odpocząć od truskawek, polecam. Jeśli nie, użyjcie ich zamiast owoców przepisu. Lekki, kwaskowy, o idealnie kremowej konsystencji. Pyszny i lekki sernik na lato.  
 
składniki
(tortownica 22cm):

2 łyżeczki żelatyny w proszku
330 ml mleka kokosowego
250 g mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki białego cukru
200 g kokosowych herbatników
50 g masła
galaretka o smaku cytrynowym
1 puszka gruszek w syropie
kilka gałązek świeżego tymianku



przygotowanie:

Okrągłą formę o średnicy 22 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę wymieszać z 2 ciepłej łyżkami wody, odstawić. Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier wanilinowy i biały cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać aż cała żelatyna się rozpuści. Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić. Mascarpone zmiksować, pod koniec wlewając pomału masę.
Herbatniki rozdrobnić w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć na spód foremki. Dokładnie ugnieść. 
Tężejącą masę wylać na spód z ciasteczek i wstawić do lodówki do zastygnięcia na około 2 godziny. 
Galaretkę  przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Na stężałej masie ułożyć pokrojone gruszki (lub inne ulubione owoce), polać galaretką, posypać listkami tymianku i wstawić do lodówki do całkowitego na około 3 godziny).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger