niedziela, 21 września 2014

Filety z kurczaka zapiekane z figami i szynką serrano


Propozycja na jesienny obiad, która powstała zupełnie spontanicznie po szybkim przeglądzie tego, co w lodówce. Deszcz odstraszał od jedzenia poza domem a jeszcze bardziej od wyprawy na zakupy. Ostatnio bardzo rzadko sięgałam po mięso, zwłaszcza po kurczaka, który wydawał mi się mdły i bez smaku. Gwarantuje Wam, że w tym towarzystwie jest aromatyczny i smakuje lepiej, niż dobrze. Moja bezwarunkowa miłość do fig kazała mi je dorzucić w ostatniej chwili. Właściwie najchętniej zamieniłabym pomidorki na kolejne kilka sztuk. Fajnie komponowały się upieczone z sałatą i miodowym winegretem. Poza tym, to obiad z cyklu tych, które robią się same, wystarczy tylko pokroić składniki i cieszyć leniwą niedzielą.
składniki,
3 porcje:

2 piersi kurczaka
300 g pomidorków na gałązkach
2 świeże figi
1 kulka mozzarelli
4 plasterki szynki serrano
sól morska
świeżo zmielony różowy pieprz
2 łyżeczki suszonego oregano
2 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki oliwy


przygotowanie: 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Formę ok. 20x30 cm natrzeć oliwą. Mięso oczyścić, przekroić piersi wzdłuż i w poprzek, otrzymując każdej 4 kawałki. Zamarynować z solą, pieprzem, czosnkiem i 2 łyżkami oliwy ( przynajmniej godzina w lodowce, u mnie cała noc). Ułożyć w formie. na każdej położyć plaster mozzarelli i 1/2 plastra szynki. Obłożyć pomidorkami i figami pociętymi na ćwiartki. Posypać oregano. Piec na środkowej półce około 30 minut.
Dobrze komponuje się w towarzystwie świeżej bagietki, mixu sałat z miodowym winegretem i dobrego Sauvignon Blanc (wybrałam to z Biedronki).

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetne połączenie smaków, bardzo lubi jeść figi na wytrawnie; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja ogólnie uwielbiam figi, więc na pewno w tym sezonie jeszcze się tu pojawią :) Pozdrawiam!

      Usuń