Chili Con Carne. Papryki dobrze nadziane.

Papryki. Za surowymi nie przepadam, ale uwielbiam grilowane na różne sposoby. Dziś faszerowane chili con carne, zastapią pszenne tortille. To danie sprawdza się jako obiad i jako danie dla gości, wszystko można przygotować wcześniej, papryki upiec, przygotować farsz, posprzątać kuchnie i tylko zapiec przed podaniem. Papryki to dobry pomysł na przygotowanie posiłku dla dużej liczby osób. W przepisie można łatwo zwiększyć ilość składników i przygotować całą dużą blachę zapiekanych papryk dla większej liczby gości. Każdy dostaje swoją porcję na talerz, składającą się z mięsa i warzywa w jednym.

Chili Con Carne:
 1 łyżka oliwy
 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
 2 ząbki czosnku, wycisnięte
 1 łyżeczka przyprawy chilli
 1 łyżeczka kminu rzymskiego
 1 łyżeczka suszonego oregano
 500 g mielonej wołowiny
 1 puszka pomidorów
 kilka kawałków suszonych     pomidorów
 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie


oraz:
 
4 duże czerwone papryki

opcjonalnie: 
kwaśna śmietana
świeża pietruszka
cząstki limonki


przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki opłukać, przekroić na pół, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia rozcięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę na złoty kolor, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać zmieloną wołowinę, podsmażyć z każdej strony.

Po chwili dodać pomidory z puszki, dusic pod przykryciem 30 minut, wrzucić pokrojone suszone pomidory i fasolę. Gotować pod przykryciem przez 10. Ewentualnie doprawic do smaku.

Upieczone papryki napełnić farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod folią aluminiową przez 10 minut, następnie jeszcze przez 5 minut.

Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i czastkami limonki, posypując pietruszką.



Smacznego!
 
 
 
 
 
 

7 komentarzy:

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger