Zielone stir-fry z kurczakiem


Stir-fry, czyli mieszaj i smaż. Stir-fry, czyli szybko, smacznie i zdrowo. Chrupiące zielone warzywa, miękka pierś kurczaka, słodki groszek i aromatyczny sos. Podawane z makaronem typu chow mein, typowym dla kuchni chińskiej. Wszystko gotowe w 10 minut, pod warunkiem, że wcześniej dokładnie przygotujemy niezbędne składniki, bo w trakcie smażenia nie będzie już na to czasu!



składniki,
2 duże porcje:
100g makaronu Chow Mein
200 g piersi kurczaka
1 zielona papryka, pokrojona w paski
10 mrożonych sztuk różyczek brokuła
pół szklanki mrożonego groszku
1 dymka ze szczypiorkiem
zielona papryczka chili oczyszczona z nasion
(można pominąć w wersji łagodnej)
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju roślinnego
sól
olej sezamowy do smaku
opcjonalnie: ziarna sezamu do posypania


 







przygotowanie:

Piersi kurczaka oczyścić z błonek i żyłek. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Doprawić solą. Imbir i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, dymkę posiekać.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać wodą. Zblanszować brokuły i groszek.
W woku (lub jeśli nie macie - na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć imbir, czosnek i dymkę, smażyć mieszając przez minutę, włożyć kurczaka i obsmażać na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać paprykę, chili).
Dodać brokuły, groszek, smażyć przez 2 minuty. Wsypać cukier, sos sojowy, smażyć mieszając, następnie dodać makaron i podsmażyć, aż makaron się podgrzeje.
Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym.
Przełożyć do misek, posypać sezamem. Podawać gorące lub na zimno jako orientalną sałatkę :)
Smacznego!






4 komentarze:

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger