Strony

piątek, lipca 05, 2013

Sorbet Tinto de Verano

 
Kolejna propozycja w sam raz na letnie upalne dni zaczerpnięta z Kulinarnych wypraw Jamiego Olivera. Byłam sceptycznie nastawiona przygotowując lody z wina i gazowanej lemoniady, ale efekt jest naprawdę zaskakujący. Słodkie, wyraziste w smaku, z dodatkiem waśnych malin smakują lepiej, niż dobrze. Lepsze niż tradycyjne kremowe lody waniliowe :-)
 
Idealna konsystencja sorbetu, dzięki zawartości alkoholu, nawet po dłuższym zamrażaniu nie zamarza się do końca. Sorbet można zrobić bez najmniejszego kłopotu bez maszyny do lodów, i wcale nie trzeba mieszać zamarzającej masy! Przygotowanie go nie jest więc trudne, tylko musimy uzbroić się w chwilę cierpliwości, a potem pozostaje delektowanie się deserem!

składniki,
4 porcje:



300 g drobnego cukru
300 ml hiszpańskiego czerwonego wina
(typu rioja)
300 ml gazowanej lemoniady
300ml wody
sok i otarta skórka z 1 cytryny

+prostokątna forma
do zamrożenia mieszanki

dodatkowo:
świeże owoce
mięta






przygotowanie:

Wodę z cukrem podgrzewać w garnku na średnim ogniu, aż cukier całkiem się rozpuści. Zwiększyć ogień i doprowadzić płyn do mocnego wrzenia, żeby zagęścić syrop. Zdjąć z ognia po ok.7 min, zanim zacznie zmieniać kolor. Ostudzić.

Do dużego dzbanka wlać czerwone wino i lemoniadę. Dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Wlać wystudzony syrop i całość dobrze wymieszać. Przelać mieszaninę do plastikowego pojemnika i zamrozić przez noc.

Przed podaniem sorbetu przekładać małe porcje zamrożonej masy do malaksera i miksować, aż sorbet będzie lekki, puszysty i delikatny.

Podawaj ze świeżymi owocami i miętą.

Smacznego!




11 komentarzy:

  1. ojej.. jestem zachwycona pomysłem, takiego sorbetu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wolę jednak kremowe lody waniliowe, za sorbetami w ogóle nie przepadam, to stanowczo nie mój smak.. Ale wierzę, że dla miłośników tego typu orzeźwienia będą wyśmienite, tak jak zapewniasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sie oszukuję, że sorbet, to trochę cukru, ale nie jest taki tłusty ;) Buźka!

      Usuń
  3. wyglądają cudownie:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na taki deser zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie, przydałby mi się teraz taki sorbet na orzeźwienie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a jaką owocową lemoniadę użyłaś do tego sorbetu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mialam Lemoniada Lorina Cloudy. Marka: Lorina, dostepna w Almie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger