Cynamonowy warkocz zwany wieńcem

Dziś propozycja na kolejne comfort food. Cynamon to przyprawa, o której zapominam wiosną i latem, by z radością wrócić do niej jesienią. Ten przepis wyszperany w internecie już jakiś czas temu, czekał na odpowiedni dzień. Jest troszkę podobny do szwedzkich kanelbullar, choć prezentuje się zdecydowanie bardziej okazale. Do zrobienia również w wersji wegańskiej. Doskonały na weekendowe leniwe śniadanie lub podwieczorek. Odrywanie kawałków jeszcze ciepłego warkocza to fajny rytuał, do tego szklanka ciepłego mleka i nie ma mowy o jesiennej depresji.


składniki:
ciasto:
małe opakowanie suszonych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
3/4 kostki masła (olej w wersji wegańskiej)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3 i 1/2 szklanki maki
3 łyżki cukru
1 jajko (można pominąć)
nadzienie:
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
1/4 kostki masła (zostawić 1 łyżkę do posmarowania)
1 łyżka brązowego cukru  do posypania




przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko i wymieszać (lub wymieszać mleko z olejem). Ostudzić. Dodać wodę i jajko  (jeśli używamy). Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Połączyć suche składniki z mokrymi. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na 1 godzinę.
W miseczce wymieszać cukier i cynamon. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm. Posmarować roztopionym masłem (lub olejem), posypać cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć w rulon, a następnie przeciąć go wzdłuż na pół. Spleść dwie części w warkocz, końce ciasta połączyć formując wieniec. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Posmarować resztą masła, posypać brązowym cukrem. Piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut.

Smacznego!

33 komentarze:

  1. Szykuję się czas jakiś do upieczenia. I teraz upiekę jak nic:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,to moje ubiegłoroczne odkrycie, piękny Ci wyszedł. Można wiedzieć gdzie kupiłaś ten piękny sweter?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A sweter jest z Zary (chętnie sprzedam)

      Usuń
  3. Piękny, też muszę go zrobić, wygląda i smakuje niesamowicie; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wyobrażam sobie jego smak z kubkiem ciepłego mleczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowny jest! od razu zapisuję, zawsze chciałam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ piękny Ci wyszedł! Aż żal jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jednym słowem WSPANIALE :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małe opakowanie drożdży tzn ile bo mieszkam poza Polską i nie wiem jakie są opakowania w Polsce. Dziękuję za szybką odpowiedź. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. w wersji wegańskiej 3/4 szklanki oleju? może być masło wegańskie? można zastąpić mleko krowie roślinnym lub sojowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) oleju mozesz dodac tyle, co masła albo ciut mniej (masło to 82% tłuszczu a olej 100%), a mleka mozesz użyć dowolnego. Daj znac, jak smakowało! Pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger