Strony

poniedziałek, grudnia 01, 2014

Ciastko z polenty z serkiem i figami

Śniadanie. Zwłaszcza jesienią, dobrze skomponowane dostarczy koniecznej energii i pomoże zachować dobre samopoczucie podczas chłodnej, deszczowej aury. Niezależnie od tego, czy wolicie coś wytrawnego, czy śniadanie na słodko, warto poświęcić mu parę chwil i wyczarować przysmak, który pozytywnie nastroi nas na cały dzień.
Gdy kolorowe liście spadają z drzew, a za oknem pojawia się poranny szron, zaczynam mieć ochotę na korzenne przyprawy i sycące posiłki. Szelest liści pod stopami i śniadanie na ciepło, to jest to, co w jesieni lubię najbardziej. Spróbujcie ciasta z polenty z ulubionymi dodatkami.

składniki:
ciastka:
(6 porcji)
1/2szklanki polenty
1 szklanka mleka waniliowego
1 szklanka wody
 szczypta soli
oliwa do smażenia

dodatkowo:
serek twarogowy
figa
miód
pistacje


przygotowanie:
Do garnka wsypać polentę i sól, zalać wodą i mlekiem, po czym doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez 10 minut, aż polenta się zagęści. Przełożyć polentę do formy do pieczenia (użyłam 15 x 20 cm) i zostawić do wystudzenia. Polenta powinna być zbita, można ja pokroić w kwadraty, następnie zbrązowić każdy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Podawać z twarożkiem, figą, i orzechami z miodem.
 
Więcej propozycji jesiennych śniadań, znajdziecie w najnowszym numerze Spring Plate:

http://issuu.com/springplate/docs/magazynsp7
  Smacznego!

 

8 komentarzy:

  1. Cudowne smaki! To jest właśnie to za czym ja szaleję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądem bardzo zachęca do spróbowania i samodzielnego wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polenta w takim wydaniu- rewelacja :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i ten kolor figi<3

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej :) takie śniadanko to ja bym zjadła nawet na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :) Przepadam za słodkimi śniadaniami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda znakomicie! *.*
    Piękne zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger