Ciastko z polenty z serkiem i figami
poniedziałek, grudnia 01, 2014
8
energetyczne śniadanie
,
figi
,
jesienne śniadanie
,
jesień
,
miód
,
pistacje
,
polenta
,
szybkie ciastko
,
śniadanie na ciepło
Śniadanie. Zwłaszcza jesienią, dobrze skomponowane dostarczy koniecznej energii i pomoże zachować dobre samopoczucie podczas chłodnej, deszczowej aury. Niezależnie od tego, czy wolicie coś wytrawnego, czy śniadanie na słodko, warto poświęcić mu parę chwil i wyczarować przysmak, który pozytywnie nastroi nas na cały dzień.
Gdy kolorowe liście spadają z drzew, a za oknem pojawia się poranny szron, zaczynam mieć ochotę na korzenne przyprawy i sycące posiłki. Szelest liści pod stopami i śniadanie na ciepło, to jest to, co w jesieni lubię najbardziej. Spróbujcie ciasta z polenty z ulubionymi dodatkami.
składniki:
ciastka:
(6 porcji)
1/2szklanki polenty
1 szklanka mleka waniliowego
1 szklanka wody
szczypta soli
oliwa do smażenia
dodatkowo:
serek twarogowy
figa
miód
pistacje
przygotowanie:
Do garnka wsypać polentę i sól, zalać wodą i mlekiem, po czym doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować przez 10 minut, aż polenta się zagęści. Przełożyć polentę do formy do pieczenia (użyłam 15 x 20 cm) i zostawić do wystudzenia. Polenta powinna być zbita, można ja pokroić w kwadraty, następnie zbrązowić każdy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Podawać z twarożkiem, figą, i orzechami z miodem.
Smacznego!
Cudowne smaki! To jest właśnie to za czym ja szaleję.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądem bardzo zachęca do spróbowania i samodzielnego wykonania :)
OdpowiedzUsuńpolenta w takim wydaniu- rewelacja :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
Pięknie wygląda i ten kolor figi<3
OdpowiedzUsuńojej :) takie śniadanko to ja bym zjadła nawet na kolację :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Przepadam za słodkimi śniadaniami :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! *.*
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie! :)