Bułeczki z jajkiem, szpiankiem i szynką parmeńską

Dobry tydzień należy rozpocząć od porządnego śniadania. Udaje się Wam to? Przyznam, że moje śniadaniowe menu w ciągu tygodnia jest mało urozmaicone. Najczęściej sięgam po kanapki lub przyrządzam owsiankę, a niekiedy pakuję kanapkę do torby, bo w porannym pędzie nie mam czasu jej zjeść. Co innego w weekendy, wtedy staramy się, aby śniadanie było urozmaicone, koniecznie w łóżku i koniecznie na ciepło. Jedną z możliwości jest ten prosty przepis na gorące bułeczki z jajkiem, szynką i szpinakiem. Sycący, kolorowy, odżywczy początek dnia. Może warto przygotować go już w poniedziałek na dobre rozpoczęcie dnia?

 
składniki,
2 porcje: 

2 bułki
(np. z tego przepisu)
2 jajka

2 plastry szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
4 garście świeżego szpinaku
2 łyżki masła
sól morska

kolorowy pieprz
gałka muszkatołowa



przygotowanie:
Garnek napełnić do połowy wrzącą wodą, wrzucić jajka i gotować przez 5 minut. Po tym czasie natychmiast wyjąć jajka z garnka i zalać je zimną wodą. Następnie obierać ze skorupek. Na rozgrzanej patelni podsmażyć plastry szynki, by stały się chrupiące, odłożyć na bok. Na tej samej patelni rozpuścić masło. Szpinak opłukać, osuszyć i odciąć grube łodygi. Wrzucić na patelnię razem z posiekanym czosnkiem i smażyć przez chwilę do momentu aż zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bułki przekroić, opiec przez kilka minut w tosterze, na każdej połówce ułożyć szpinak a na nim pokrojone jajko. Doprawić do smaku. Podawać natychmiast.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. u mnie najczęściej w weekendy goszczą panacakes :) w pędzie robię szybko tosty i pakuję je do pracy. Taką kolorową bułę porwałabym na weekend, kiedy więcej czasu i chęci mam na przygotowanie posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...co za śniadanie!

    Słonecznego dnia!

    AGATA

    OdpowiedzUsuń
  3. Jetem za! Szpinak mogę jeść ciągle :>

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 What's cooking? , Blogger