Strony

środa, kwietnia 09, 2014

Mini babeczki z czekoladą i pistacjami

Jak co roku, święta to dla mnie urlop i słodkie lenistwo. Podróż w rodzinne strony, a co za tym idzie, przyjazd trochę na gotowe, sprawdzone i tradycyjne pyszności. W związku z tym, na blogu nie znajdziecie mnóstwa świątecznych przepisów, ale nie byłoby Wielkanocny bez świątecznej baby, więc dziś jej pierwsza odsłona. Słodka od daktyli, mocno czekoladowa, z czekoladową polewą i pistacjami dodającymi wiosennego uroku. Ja zdecydowałam się na słodkie babeczki miniaturki, spokojnie możecie jednak wykorzystać 1 dużą formę, wydłużając o około 10 minut czas pieczenia.
 
składniki,
12 sztuk: 
150g masła
150g daktyli, bez pestek, drobno posiekanych
60 g dobrej jakości kakao w proszku
90 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g jasnobrązowego cukru
3 średnie jajka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
garść pistacji do posypania (użyłam solonych)
 

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Daktyle rozdrobnić za pomocą blendera. W rondelku umieścić daktylową papkę i masło, rozpuścić. Odstawiłam do ostudzenia. W misce wymieszać suche składniki. W drugiej utrzeć jaja z łyżką cukru. Dodać do nich ostudzone masło z daktylami. Wymieszać. Wsypać suche składniki, wymieszać na jednolitą masę i przelać do foremek. Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Polać roztopiona czekolada, posypać orzeszkami pistacjowymi.

Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Idealne, tak "na raz". Bardzo podoba mi się wersja mini babek, muszę się zaopatrzyć w takie foremki: )

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak cudnie prezentują się pistacje na babie;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. baby górą! pysznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 What's cooking? , Blogger